Predsednik Avganistana pozvao Kirgistan da zadrži bazu SAD

Izvor: Blic, Tanjug, 06.Jun.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Avganistana pozvao Kirgistan da zadrži bazu SAD

Avganistanski predsednik Hamid Karzai pozvao je danas Kirgistan da odustane od planova da zatvori američku vojnu vazduhoplovnu bazu Manas na svojoj teritoriji koja se koristi za operacije u Avganistanu, izjavio je danas zamenik načelinika sekretarijata kirgistanskog predsednika Maksim Kaganer.

"Karzai smatra da ukoliko avganistanski narod ne može da pobedi snage sa kojima se upravo bori, da će to imati šire posledice u centralnoj Aziji. Zbog toga je zatražio od Bakijeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da vidi da li postoji mogućnost da se američka i koaliciona vazdušna baza zadrži", rekao je Kaganer za Rojters.

Baza Manas je poslednja vazduhoplovna vojna američka baza u centralnoj Aziji. Kirgistan je još u februaru najavio njeno zatvaranje, ubrzo pošto je ta mala zemlja sa pet miliona stanovnika dobila garancije od Rusije za pomoć od dve milijarde dolara, primećuje britanska agencija.

SAD sa Kirgistanom vode pregovore oko te baze, a avganistanski predsednik Karzai se uključio u dipolomatsku kampanju oko tog pitanja i poslao ličnu poruku kirgistanskom predsedniku Kurmanbeku Bakijevu moleći ga da odustanu od zatvaranja američke baze. Karzai i Bakijev bi trebalo da učestvuju na samitu Organizacije šangajske saradnje koji okuplja države centralne Azije, između ostalog Rusiju i Kinu. Samit će se 15. i 16. juna održati u Jekatarinburgu.

Nasilje u Avganistanu stalno jača tako da SAD nameravaju da ove godine pošalju dodatnih 17.000 vojnika u tu zemlju. Ukoliko bi ostali bez baze Manas u Kirgistanu, operacije koalicionih snaga u Avganistanu bile bi ugrožene. S druge strane, Moskva smatra da je centralna Azija tradicionalno njena sfera interesa i kritikuje američko vojno prisustvo u toj oblasti. Rusija ima svoju vojnu bazu u Kirgistanu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.