Izvor: B92, 03.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednički izbori u Venecueli

Karakas -- Favorit je aktuelni lider, 52-godišnji Ugo Čaves iz redova levice i žestoki protivnik američke politike.

Prema poslednjim anketama, Čaves beleži 30 poena prednosti u odnosu na protivkandidata, socijaldemokrate Manuela Rosalesa. Oko 16 miliona Venecuelanaca s pravom glasa mogu da glasaju danas do 16h po lokalnom vremenu.

Predsednički izbori u Venecueli imaju samo jedan krug, a predsednički mandat traje šest godina.

Hiljadu stranih posmatrača, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su u Venecuelu poslale Evropska unija i Organizacija američkih zemalja, prate izbore.

Ugo Čaves, čiju politiku kritikuju kako SAD tako i zemlje Južne Amerike, izabran je 1998. a potom i 2000. godine. Blizak je saveznik kubanskog režima i pristalica "socijalizma u 21. veku", a kao jedine svoje neprijatelje navodi "američki imperijalizam i njegove sluge".

Čavesov rival nalazi se na čelu bogate venecuelanske države Sulije. Kritikuje aktuelni "kubansko-komunistički" režim i obećava da će, ukoliko bude izabran, okončati "političku ideologiju" i prekinuti veze sa zemljama koje su neprijateljski raspoložene prema SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.