Predrag Miki Manojlović – naš, a svetski

Izvor: Studnel.com, 05.Apr.2016, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predrag Miki Manojlović – naš, a svetski

Rođen je u Beogradu, u porodici poznatih pozorišnih glumaca, tako da je zanat učio od najboljih. Njegovi roditelji, popularni glumci Zorka i Ivan, glumili su u Narodnom pozorištu u Nišu i često su ga dovodili na probe. Glumu je zavoleo još kao dete, ali je zvanično zakoračio u glumački svet tek nakon završene Akademije u Beogradu. Prvu zapaženu ulogu ostvario je 1974. godine u popularnoj seriji Otpisani. Još dok je bio veoma mlad, postao je jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << od vodećih glumaca u tadašnjoj Jugoslaviji.
Do danas, ostvario je 35 glavnih uloga u pozorištu i čak 66 uloga na filmu. Na televiziji je igrao u nekoliko poznatih serija, kao što su Grlom u jagode, Vuk Karadžić i Na terapiji. Neki od najpoznatijih filmova u kojima je glumio su: Crna mačka, beli mačor, Podzemlje, Tango argentino, Mi nismo anđeli, Mi nismo anđeli 2, Zavet i mnogi drugi. Imao je i zapažene uloge u predstavama, među kojima su Hrvatski Faust, Dozivanje ptica, Dok nas smrt ne razdvoji i druge. Osim na domaćoj sceni, glumio je i u inostranim filmovima. Zahvaljujući odličnom poznavanju italijanskog i francuskog jezika, dobio je mnogo uloga u tim zemljama. Jedna od njih, koja mu je donela veliku slavu, jeste uloga u italijanskom filmu Mesar.

Foto: www.unifrance.org
Opisuju ga kao markantnog, ležernog glumca, koji poseduje specifičan šarm i smisao za humor, što smo mogli videti kroz njegove brojne uloge. Manojlović se takođe bavi i humanitarnim radom. Vodi malo pozorište, specijalizovano za osobe sa invaliditetom, pod nazivom Radionica integracije.
Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, među kojima su Dobričin prsten, nagrada Pavle Vuisić, nagrada Milivoje Živanović i druge. Proglašen je za počasnog doktora Evropske filmske akademije 2011. godine, za zasluge u oblasti pozorišta i filma u jugoistočnoj Evropi. Glasanjem publike i profesionalaca na Imdb-u, najpoznatijem svetskom filmskom internet sajtu, godine 2012. izabran je za najboljeg filmskog glumca bivše Jugoslavije svih vremena.
Zanimljivo je da je avio-kompanija Air Serbia marta ove godine dala ime Miki Manojlović jednom od svojih aviona, u okviru programa Žive legende. Iz kompanije ističu da je odabran zbog njegovog velikog doprinosa razvoju pozorišta, filma i televizije tokom svoje karijere, koja traje skoro pet decenija.
Izvori: sinemanija.com, danubeogradu.rs, winestyle.rs.

na danasnji danpredrag manojlovicmiki manojlovicglumacbiografija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.