Prednovogodišnji protest protiv predsednice Južne Koreje

Izvor: RTS, 31.Dec.2016, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prednovogodišnji protest protiv predsednice Južne Koreje

Više od pola miliona građana okupilo se poslednji put ove godine na ulicama Seula,i zatražilo hapšenje i smenu predsednice Južne Koreje Park Geun Hje zbog korupcijskog skandala.
Kako prenosi AFP, demonstranti su nosili sveće i plakate dok su šetali ka Predsedničkoj kući i zgradi premijera te zemlje.

Policajci nisu naveli koliko je građana protestovalo, dok su organizatori procenili da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je bilo više od 600.000 ljudi.
Građani su tražili da Park Geun Hje podnese ostavke i ode u zatvor.
Južnokorejski parlament glasao je za razrešenje Park, ali tu odluku treba da potvrdi i Ustavni sud.
Predsednica Južne Koreje uživa imunitet od krivičnog gonjenja sve dok je na funkciji predsednice, mada su joj ovlašćenja suspendovana.
Specijalni tužioci istražuju navode da je Park sa prijateljicom Čoi Sun Sil i saradnicima vršila pritisak na velike kompanije da daju doprinos fondacijama koje su osnovane s ciljem da podrže njene političke inicijative.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.