Predloženo raspuštanje Muslimanske braće

Izvor: RTS, 02.Sep.2013, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predloženo raspuštanje Muslimanske braće

Komisija egipatskih sudija predložila sudu da raspusti pokret Muslimanska braća koji je zvanično registrovan kao nevladina organizacija. Preporuke Komisije sudija nisu obavezujuće za sud.

Pokret Muslimanska braća mogao bi da bude zabranjen pošto je Komisija egipatskih sudija predložila sudu da raspusti taj pokret. 

Ovaj predlog izneli su protivnici te grupe koja je zvanično registrovana kao nevladina organizacija u martu ove godine.

Sudsko ročište >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o tom pitanju biće održano 12. novembra, saznaje Rojters od neimenovanih sudskih izvora.

Muslimanska braća su morala da se formalno registruju na taj način jer su tuženi da nemaju zakonski osnov za postojanje.

Pokret je osnovan 1928. godine i raspustila ih je vojna uprava 1954. godine.

Preporuke komisije sudija nisu obavezujuće za sud, navodi britanska agencija.

Taj pokret je decenijama bio aktivan iako je formalno bio zabranjen, sve do svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka 2011. godine.

Pokret je od tada dobro prolazio na izborima i vrhunac je usledio na prošlogodišnjim predsedničkim izborima kada je pobedio njihov kandidat Muhamed Mursi.

Muslimanska braća su prvo 2005. godine posredstvom nezavisnih kandidata dobili petinu poslaničkih mandata u Egiptu.

Konačno, kada je u februaru 2011. godine, pod pritiskom ulice Mubarak podneo ostavku, pokret Muslimanska braća, odnosno njihova Partija slobode i pravde, postupno je preuzeo vlast.

Dolazak Muhameda Mursija na mesto predsednika Egipta označio je njihovu potpunu pobedu.

Nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine, vojska je smenila Mursija 3. jula. Posle toga, većina čelnika Muslimanske braće je uhapšena ili su optuženi za izazivanje nasilja.

Državni tužilac je odlučio 1. septembra da izvede Mursija pred sud pod optužbom da je činio i izazivao nasilje.

Tužilac Hešam Barakat uputio je Mursija i još 14 članova Muslimanske braće Krivičnom sudu, optuživši ih za "činjenje nasilja i podsticanje ubistava", prenela je egipatska državna agencija.

Ova odluka smatra se još jednim potezom vojnih vlasti u obračunu protiv Mursijeve Muslimanske braće, naveo je Rojters.

Optužbe se odnose na sukobe ispred predsedničke palate prošlog decembra, koji su izbili pošto je Mursi razljutio demonstrante kada je sebi dao veća ovlašćenja, podsetio je Rojters.

Mursi je saslušavan i zbog bekstva iz zatvora tokom pobune protiv Hosnija Mubaraka 2011. i optužen za ubistvo i saradnju sa palestinskom grupom Hamas tokom boravka u zatočeništvu, iako zvanična optužnica protiv njega nije podignuta.

Mursija je vojska svrgnula s vlasti 3. jula, posle masovnih protesta zbog njegove vladavine.

Od tada, vlasti su počele žestoke obračune s Muslimanskom braćom, a bezbednosne snage ubile su stotine Mursijevih pristalica tokom protesta koje je izazvala njegova smena.

Od 14. avgusta, u sukobima koji su izbili kada je policija na silu pokušala da rastera Mursijeve pristalice u Kairu, poginulo je i oko 100 pripadnika bezbednosnih snaga.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sudije za zabranu Muslimanske braće

Izvor: B92, 02.Sep.2013

Kairo -- Grupa egipatskih sudija predložila je Upravnom sudu da zabrani rad organizacije Muslimanska braća, iz koje potiče svrgnuti predsednik Egipta Muhamed Morsi...U preporuci Upravnom sudu navodi se da je delovanje ove grupe suprotno zakonu, ali ta preporuka nije obavezujuća za sud, koji će zasedati...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.