Izvor: B92, 01.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predizborna tišina u Rusiji

Moskva -- U Rusiji je danas pocela predizborna tišina, uoči sutrasnjih izbora za donji dom ruskog parlamenta, Državnu Dumu.

Za 450 poslaničkih mesta, bori se 11 partija, odnosno oko 4.500 kandidata, po proporcionalnom izbornom sistemu koji je uveden ove godine. Zakonskim izmenama, partijama je zabranjeno formiranje koalicija, a uveden je cenzus od sedam odsto.

Građani Rusije moći će da glasaju na oko 100.000 biračkih mesta u zemlji i u oko 140 zemalja sveta. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Glasačka mesta biće otvorena najpre na istoku, na Čukotki, a poslednja će biti zatvorena u zapadnoj ruskoj enklavi, Kalinjingradu.

Očekuje se da će u Dumu ući Jedinstvena Rusija, čiju listu predvodi predsednik Vladimir Putin, a čiji je cilj da osvoji dvotrećinsku većinu. Očekuje se i ulazak Komunističke partije Rusije, dok je sudbina ostalih zbog visokog cenzusa neizvesna.

Za poslanička mesta bore se još Liberalno-demokratska partija, Jabloko, Agrarna partija, Savez desnih snaga, Građanska sila, Patriote Rusije, Demokratska partija Rusije, Partija socijalne pravednosti, Pravedna Rusija.

Prema podacima Centralne izborne komisije, izbore će pratiti oko 400 stranih posmatrača iz različitih međunarodnih organizacija i zemalja, što je skoro tri puta manje nego na prethodnim izborima.

Među njima, međutim, neće biti posmatrača iz Biroa za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a, zbog spora sa ruskim vlastima oko izdavanja viza.

Putin na mestu predsednika države ima podršku ruskih državnih televizija, pa liberalne opozicione partije optužuju Kremlj za dominaciju nad masovnim medijima.

Uoči izbora, policija je razbila nekoliko opozicionih okupljanja, a bivši svetski prvak u šahu Gari Kasparov, lider Druge Rusije, proveo je pet dana u zatvoru zbog organizovanja nelegalnog protesta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.