Predali se pobunjenici u Kabulu

Izvor: Glas javnosti, 16.Apr.2012, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predali se pobunjenici u Kabulu

KABUL - Oružani sukobi u Kabulu i tri susedne provincije okončani su jutros, pošto su avganistansko-koalicione snage, uz podršku helikoptera, primorale talibanske pobunjenike na predaju, posle 18-časovnih borbi u kojima je poginulo 47 ljudi.

Jutros oko osam sati okončane su borbe u samom centru Kabula i u jugozapadnom delu, gde se nalazi zgrada parlamenta, prenela je agencija AP.

Ministar unutrašnih poslova Bismilah Mohamadi rekao je novinarima da je ubijeno 47 ljudi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << od kojih 36 pobunjenika, osam pripadnika avganistanskih bezbednosnih sanga i tri civila, a da je ranjeno 40 osoba, od kojih 25 civila.

Avganistanske bezbednosne snage ubile su 36 pobunjenika u oružanim operacijama, u cilju okončanja koordiniranih napada talibanskih pobunjenika u Kabulu i još tri susedne avganistanske provincije, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Odgovornost za napade su preuzeli talibani, ističući da to predstavlja početak prolećne ofanzive koja je pripremana mesecima, i da je u njima angažovan veliki broj bombaša samoubica.

Visoki avganistanski zvaničnik rekao je za agenciju AP da je jedan od uhapšenih ekstremista rekao vlastima u Kabulu da je "Al Kaida povezana sa ekstremističkom mrežom Hakani stoji iza napada".

Najnoviji sukobi u Avganistanu, ističe AP, pokazali su da talibani i njihovi saveznici nisu potučeni i da je bezbednost i dalje "izazov" za vladine bezbednosne snage i američko-koalicione vojnike, posebno zbog činjenice da bi većina međunarodnih trupa trebalo da se povuče do kraja 2014. godine.

Serija napada izvedena je u delu Kabula u kome se nalazi veliki broj ambasada i u nekoliko istočnih provincija. Eksplozije i paljba ođekivali su u blizini ambasade Nemačke, Velike Britanije, Irana i SAD, a napadači su gađali i zgradu parlamenta u zapadnom delu grada, rusku ambasadu, kuću koju koriste britanske diplomate i hotel "Star".

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je ranije za Rojters da su ti napadi osveta zbog spaljivanja Kurana u bazi NATO-a, ubistva 17 avganistanskih civila, za koje je optužen jedan američki vojnik, i video-snimaka koji prikazuju kako američki vojnici uriniraju po leševima talibana.

Poslednji talas nasilja u Avganistanu oštro je osudila visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, ocenivši da oni ne predstavljaju opasnost za osoblje EU u toj zemlji.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predali se pobunjenici u Kabulu

Izvor: Kurir, 16.Apr.2012

Borbe u samom centru grada i u jugozapadnom delu, gde se nalazi zgrada parlamenta, okon;ane su oko osam sati..KABUL - Oružani sukobi u Kabulu i tri susedne provincije okončani su jutros, pošto su avganistansko-koalicione snage, uz podršku helikoptera, primorale talibanske pobunjenike na predaju,...

Nastavak na Kurir...

Okončani sukobi u Kabulu

Izvor: Radio 021, 16.Apr.2012

Oružani sukobi u Kabulu i tri susedne provincije okončani su jutros, pošto su avganistansko-koalicione snage, uz podršku helikoptera, primorale talibanske pobunjenike na predaju, posle 18-časovnih borbi u kojima je poginulo 47 ljudi.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.