„Predaja informacija koje zemljama koje nisu potpisnice Sporazuma o otvorenom nebu smatraće se grubim kršenjem sporazuma“

Izvor: Vostok.rs, 26.Maj.2020, 11:42

„Predaja informacija koje zemljama koje nisu potpisnice Sporazuma o otvorenom nebu smatraće se grubim kršenjem sporazuma“

Predaja informacija koje budu na raspolaganju zemljama-potpisnicama Sporazuma o otvorenom nebu trećim zemljama, koje ne učestvuju u sporazumu, smatraće se grubim kršenjem „slova i duha“ sporazuma i to mora biti isključeno, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.
„Prema sporazumu svaka zemlja-potpisnica može zatražiti podatke o letu, odnosno snimke. Naravno, to nije predviđeno za treće zemlje, koje nisu učesnice sporazuma. Ako polazimo od slova i duha Sporazuma o otvorenom nebu, predaja informacija državama koje nisu deo njega treba da bude isključena. U protivnom, to će biti grubo kršenje obaveza koje države-potpisnice preuzimaju na sebe“, istakao je Gruško. On je dodao da SAD nisu predlagale Rusiji da pregovaraju u vezi sa njihovom odlukom da se povuku iz Sporazuma o otvorenom nebu.    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.