Prebrojali! – u Rusiji završen popis stanovništva

Izvor: Vostok.rs, 29.Okt.2010, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prebrojali! – u Rusiji završen popis stanovništva

29.10.2010. - Najveća porodica u Rusiji živi u Kemerovskoj oblasti

Popis stanovništva u Rusiji zvanično je završen. Prvi rezultati biće rezimirani u aprilu 2011. godine. Ali već sada je otkriven niz zanimljivih činjenica iz života ruskih građana.

Najveća porodica u Rusiji živi u Kemerovskoj oblasti. Aleksej Šapoval ima 13 dece, 108 unuka i 8 pranunuka. Pratično čitava porodica živi u jednom selu. To je vrlo zgodno za rođake, ali je otežalo rad popisivača >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << – neke članove porodice popisivali su nekoliko puta, pošto su informacije o njima davali rođaci koji žive u blizini.

Između ostalog, saradnici Ruskog statističkog zavoda za takve situacije su spremni, i ako ne odmah, u toku narednih 6 meseci ukloniće ih. Na ukupnu sliku popisa one neće uticati, potvrdio je u intervjuu za Glas Rusije rukovodilac uprave socijalno-počitičkih istraživanja Saveznog centra za istraživanje javnog mnjenja Stepan Lavov.

Popis stanovništva je orijentir koji dobijamo jednom u 10 godina. Naravno, dopustiva greška u tom podacima postoji. Pouzdanost će biti 99%. Ali ovde nema ništa strašno. Postoje metodike koje omogućavaju da se nivelišu ova odstupanja. Najvažnije je da možemo da pogledamo kako se osećaju razne grupe stanovnika, kako žive, u koje nacionalne i socijalne grupe se ubrajaju. To je važnije.

Između ostalog, povodom nacionalnosti. Prethodni popis je otkrio u Rusiji veliki broj hobita. Ovog puta, po preliminarnim podacima, našli su se patuljci, džedaji i bar jedan moler. Ali takvih šaljivdžija ima javiše 45000, obećava Ruski zavod za statistiku, što je za zemlju sa milionskim stanovništvom kap u moru.

Između ostalog, aktuelni popis je protekao pod parolom Rusiji je važan svako! Zato su na pitanja iz ankete ruski građani odgovarali i u kosmosu i na Severnom polu, i u tajgi, i u okeanu. Nije bilo mnogo onih koji su odbili da učestvuju, oko 2% u zemlji. Mnogo više se našlo ljudi koji u principu nisu bili protiv da daju podatke o sebi, ali zbog zauzetosti nisu našli vreme da svrate na mesto popisa, a kod kuće nisu mogli da se nađu za vreme vikenda. Ali sa njima je pitanje rešivo: zakon o popisu dopušta da se iz administrativnih izvora uzmu podaci o poli u datumu rođenja onih koji iz nekog razloga nisu učestvovali u akciji. A statističari mogu da izračunaju koliko je radoholičara u savremenoj Rusiji.

Još jedan prećutni zaključak proteklog popisa je izveden: u rusiji ima mnogo manje pasa lutalica. U to su sasvim uvereni popisivači, koji rade na popisu ne prvi put, pošto je broj ujedenih saradnika Ruskog zavoda za statistiku mnogo manje ove godine.

Između ostalog, moguće je da su mnoge spasavali šal, lampica i zviždaljka koju su davali instruktori. Između ostalog, orijentišući se na duge pozive zviždaljke, milicioneri su na licu mesta uhapsili nekoliko lopova. Mnogi popisivači su ispoljili povećanu budnost. Po njihovom signalu likvidirano je nekoliko narkotičkih legla, čak je pronađen ukraden motocikl. Kao zahvalnost za samopožrtvovani rad, Ruski zavod za statistiku je rešio da ostavi saradnicima zaposlenim privremeno atribute protekle akcije.

Završni i putpuni rezultati Saveznog popisa stanovništva 2010. biće objavljeni do 2013. A šta hoćete, kaže Ruski zavod za statistiku, treba obraditi milion i po anketa. Međutim 1. novembra započinje popis stanovništva u Kini. Tamo će stanovništvo uskoro dostići milijardu i po. Ruski popisivači kineskim kolegama ne zavide.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.