Prazne štale i obori, njive bez humusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2017, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prazne štale i obori, njive bez humusa

Pre pedesetak godina zemljište u Somboru imalo je i do pet odsto humusa, a danas je na nekim parcelama sadržaj humusa pao i ispod tri odsto. Jedan od razloga je manja upotreba stajskoj đubriva, a stajnjaka nema jer su poljoprivrednici ispraznili štale i obore.

Porodica Čuvardić generacijama se bavi poljoprivedom i dobro znaju koliko je zemlji važno vratiti hranljive materije, a jedan od načina je đubrenje stajnjakom.

"Godišnje stajnjakom pođubrimo tri, četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jutra. Rod je bolji, kvalitetniji, prinosi su bolji i po meni bolje je đubriti stajnjakom nego mineralnim đubrivom", kaže Čuvardić.

Čuvardići obrađuju dosta zemlje pa se svake treće, četvrte godine vraćaju na pođubrene njive. Tamo gde je proizvodnja intenzivnija trude se da đubrenje stajnajkom bude i češće, ali problem je što je i u njihovim oborima i štalama manje stoke.

"Nekada smo u turnuću tovili 120 tovljenika. Danas se tim tovom više ne bavimo. Nije to dobro, jer jednog dana ćemo toliko iscrpiti naše njive da je pitanje šta će na njima roditi", kaže Žiga Čuvardić.

"Stajanjakom ne đubrimo biljke već zemljište. Dobijamo tako dobar vodni i vazdušni potencijal zemljišta, bolju plodnost, bolju strukturu zemljišta i povećavamo sadržaj humusa u zemljištu", napominje Zoran Boca, savetodavac u PSS Sombor.

Ovo je vreme kada poljoprivrednici izvoze stajnjak, a dobro znaju najbolje je odmah zaorati ga.

"Nije dobro da ostane napolju, jer se gubi azot i ako se izgubi azot efekat je kao da smo zaorali slamu", kaže Zvonko Čuvardić.

"U prvoj godini potrošiće se 50 posto kvaliteta stanjaka, naredne 30 i treće godine preostalih 20 posto", ističe Boca.

Mnoge njive ipak godinama ostaju bez stajnjaka i to je jedan od razloga što je sadržaj humusa u zemljištu za pedesetak godina pao na  tri do pet odsto, dok je na nekim njivama dva odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.