Pravo na abortus priznato u skoro celoj Australiji, Severna Irska čeka promenu

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Sep.2019, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravo na abortus priznato u skoro celoj Australiji, Severna Irska čeka promenu

Odlukom australijske savezne države Novi Južni Vels da dekriminalizuje abortus, pravo na prekid trudnoće priznato je u skoro celoj Australiji, prenosi Radio slobodna Evrope dodajući da se i u poslednjoj australijskoj državi gde postoje ograničenja takođe razmatra promena 119 godina starog zakona.

Poslanici u Novom Južnom Velsu, gde je i Sidnej, u četvrtak su glasali za predlog zakona kojim se abortus dekriminalizuje i omogućava ženama da do 22 nedelje prekinu trudnoću, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << bez dokazivanja da će nastavak trudnoće uticati na njihovo metalno ili fizičko zdravlje. Abortus je, prema usvojenom predlogu, moguć i posle 22 nedelje trudnoće uz posebnu saglasnost dva lekara. Amandman predviđa da lekari koji izvode kasnije abortuse mogu tražiti savet multidisciplinarnog tima ili savetodavnog odbora bolnice.

Odluka u Novom Južnom Velsu znači da je abortus u Australiji sada svuda dekriminalizovan, osim u državi Južna Australija gde se trenutno preispituju ograničenja abortusa, ukazuje CNN, dodajući da u susednom Novom Zelandu sličan zakon o dekriminalizaciji abortusa prolazi kroz parlament.

Promena zakona u Novom Južnom Velsu je bila kontroverzna i izazvala je uzavrelu debatu. Verske grupe, aktivisti protiv abortusa i poslanici su izrazili zabrinutost, između ostalog o abortusu u odmakloj trudnoći i korišćenju abortusa za izbor pola deteta.Donji dom je glasao u četvrtak, pošto je dan ranije gornji dom prihvatio predlog uveče posle skoro 40 sati raspareve, čime je to bila treća najduža debata u tom domu, ukazuje Gardijan.

Poslanica Laburističke partije Džo Hejlen je rekla da su feministi širom Novog Južnog Velsa konačno ostvarili istorijski korak, pošto je parlament potvrdio da je ta država poverila ženama da odlučuju o svojim telima. S druge strane, katolički nadbiskup Sidneja Entoni Fišer rekao je da bi to "mogao biti najgori zakon usvojen u Novom Južnom Velsu u modernim vremenima", dodajući da je to "poraz čovečanstva".

Severna Irska 52 godine ima zakon o okončanju trudnoće mnogo restriktivniji nego u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, ali bi to moglo biti promenjeno za mesec dana, ukazuje BBC.

Poslanici britanskog parlamenta u julu su usvojili zakon kojim se pravila o abortusu, ali i istopolnim brakovima proširuju na Severnu Irsku. Vlada mora da usvoji propise o regulisanja abortusa u Severnoj Irskoj do sledećeg aprila, ali, kako ističe britanski servis, postoji klauzula – novi zakon neće stupiti na snagu ako se raspuštena vlada Severne Irske ponovo uspostavi do 21. oktobra.

Iako je u Severnoj Irskoj bilo 44 prekida trudnoća, stotine žene odlaze u ostatak Velike Britanije radi abortusa. Prošle godine su 1.053 žene imale abortus u Engleskoj i Velsu.

Debatu o abortusu je, ističe BBC, uokvirio slučaj žene koja je otišla u Englesku radi abortusa. Ona i suprug su u 19 nedelji trudnoće saznali da embrion ima anenkefaliju, što znači da beba ne bi mogla da preživi van materice, ali im je rečeno da zbog postojećih zakona neće moći da prekinu trudnoću i da bi mogli biti sudski procesuirani.

Severna Irska je bez vlade od januara 2017. kada se raspala vladajuća koalicija i aktivisti koji žele da se zadrži sadašnji zakon o abortusu, traže od stranaka da se dogovore do 21. oktobra.

Najveća stranka, Demokratska unionistička partija je protiv abortusa, dok njen bivši partner u koaliciji, republikanski Šin Fejn podržava zakon o abortusu prema preporukama izveštaja UN da se abortus legalizuje kada postoji pretnja po mentalno i fizičko zdravlje, bez dodatnog uslova o "dugotrajnim ili stalnim" posledicama, u slučaju silovanja ili incesta, kao i kada postoje "ozbiljna oštećenja fetusa".

Širom Sjedinjenih Američkih Država broj i stopa abortusa pao je na najniži nivo otkada je abortus legalizovan 1973. godine, ali podaci pokazuju da to smanjenje nije posledica restriktivnijih zakona o prekidu trudnoće, prenela je agencija Asošiejted pres.

U prošlonedeljnom izveštaju Gatmaher instituta, istraživačke grupe koja podržava pravo na abortus, navedeno je da je u 2017. u SAD bilo 862.000 abortusa, dok je 2014. bilo 926.000, a 2011. nešto više od milion.

Izveštaj pokazuje da je broj abortusa smanjen u svim delovima SAD, i u državama pod kontrolom republikanaca koje nastoje da smanje pristup abortusu i u demokratskim državama koje štite pravo na abortus.

Mada je skoro 400 zakona na državnim nivoima usvojeno do 2011. do 2017 za restrikciju abortusa, to nije glavni razlog smanjenja njihovog broja, ukazuje AP, pošto se smanjenje od 57 odsto na nacionalnom nivou beleži u 18 saveznih država u kojima nije bilo novih ograničenja.

Jedan od razloga za smanjenje broja abortusa je što sada manje žena zatrudni, ukazuje AP. Gatmaher institut je primetio da je smanjena i stopa rađanja, što je verovatno posledica većeg pristupa kontracepciji od 2011, pošto Obamaker zahteva da privatni zdravstveni osiguravači pokrivaju troškove kontracepcije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.