Izvor: B92, 21.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pratiba Patil - predsednica Indije

Njudelhi -- Pratiba Patil (72) pobedila je na predsedničkim izborima u Indiji i postala prva žena predsednik te zemlje.

Iako u Indiji žene na visokim položajima nisu novina - najpoznatija je Indira Gandi, koja je od 1966. bila na mestu premijera države, a njena snaja Sonja Gandi, trenutno vodi vladajuću Kongresnu partiju, mnoge žene su i dalje suočene sa široko rasprostranjenom diskriminacijom, preneo je AP.

Patil, kandidat Kongresne partije i njenih političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saveznika, pobedila je potpredsednika Republika Bajrona Singa Šekhavata, kandidata opozicione Baratija Džanata partije, u glasanju poslanika nacionalne i skupština saveznih država.

Patil, guverner severozapadne države Radžastan, osvojila je dve trećine glasova, saopštila je izborna komisija.

Lider Kongresne partije Sonja Gandi rekla je za nominaciju Pratibe Patil da je "istorijski momenat" i dokaz da zemlja "poštuje žene".

Sledbenici Pratibe Pratil se nadaju da će njenim izborom u središte pažnje doći mnoga pitanja koja muče žene u Indiji - ubistva, silovanja i napadi koji se u proseku događaju svaka tri minuta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.