Izvor: B92, 28.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prag za gej medeni mesec

Prag -- Prag uspešno koristi prednost toga što je Češka jedina postkomunistička zemlja koja je odobrila brakove osoba istog pola.

Glavni grad Češke privlači turiste homoseksualce ponudom "homoseksualnog medenog meseca", a gej turisti predstavljaju preko deset odsto svih turista koji putuju u inostranstvo. Prema procenama Jaromira Beraneka iz agencije Mag Konsalting, Prag poseti svake godine oko 600.000 homoseksualaca i lezbijki iz inostranstva.

"Češko društvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je tradicionalno relativno tolerantno prema svim pitanjima seksualnosti u odnosu na okolne zemlje", kaže Beranek.

Interesovanju se prilagodjava i ponuda - veliki broj gej klubova, barova, hotela sauna ili razgledanja grada namenjenog samo homoseksualcima, koji su otvoreni u Pragu poslednjih godina.

Prag se reklamira i kao mesto za upoznavanja sa atraktivnim osobama istog pola i kao raj u kome bez podozrivih pogleda prolaznika mogu da provedu medeni mesec.

"Homoseksualni turizam ima veliki finansijski potencijal a u svetu prihodi od njega dostižu oko 95 milijardi dolara godišnje", rekao je Beranek.

U postkomunističkom svetu, zahvaljujući toleranciji čak 68 odsto Čeha prema ljubavnim vezama osoba istog pola, jedino Prag ima šanse da ugrozi primat holandskog Amsterdama kao turističkog centra homoseksualaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.