Izvor: B92, 08.Jan.2011, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prag: Preminuo Jirži Dinstbir

Prag -- U Pragu je preminuo Jirži Dinstbir, čehoslovački disident, nekadašnji šef čehoslovačke diplomatije i izvestilac za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji.

Dinstbirova supruga Jiržina rekla je češkoj agenciji ČTK da je on umro u bolnici u 73. godini, posle duže bolesti.

Do poslednjeg trenutka je, međutim, bio aktivan, sada kao nezavisni senator uz podršku opozicione Češke socijaldemokratske stranke, a bio je i predsednik Odbora za spoljnu politiku, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbranu i bezbednost.

Jirži Dinstbir je češkoj i slovačkoj javnosti postao poznat kao spoljno-politički novinar i dopisnik Čehoslovačkog radija iz Vašingtona 1960-tih godina, ali se posle sovjetske okupacije avgusta 1968. godine našao na drugoj strani, uz disidente.

Vrlo tesno je sarađivao sa svojim prijateljem Vaclavom Havelom u disidentskom pokretu Povelja 77 i predvodio je dva puta kao njen portparol, 1979. godine i 1985. godine.

Totalitarni režim poslao ga je u zatvor zbog aktivnosti u disidentskom Komitetu za odbranu nepravedno progonjenih od 1979. do 1982. godine.

Dinstbir je sa Havelom bio jedan od vođa čehoslovačke "plišane revolucije" 1989. godine, a u novoj demokratskoj vladi posle pada komunista imenovan je za prvog čehoslovačkog šefa diplomatije.

Ceo svet je obišla njegova slika kako sa zapadnim zvaničnicima seče bodljikavu žicu nekadašnje "gvozdene zavese".

Zbog porodičnih veza blizak bivšoj Jugoslaviji i Srbiji, Dinstbir je rado i spremno prihvatio da od 1998. do 2001. godine bude izvestilac za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji.

Dinstbir je energično bio protiv bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, kao i protiv jednostranog proglašavanja nezavisnosti Kosova.

Rešenje za sukobe na Balkanu video je u ulasku zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.