Izvor: B92, 10.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prag: Neonacisti nisu prošli

Prag -- Neonacisti iz Češke i susednih zemalja nisu uspeli da prođu kroz nekadašnji jevrejski geto u Pragu, na godišnjicu Kristalne noći.

Preko 1.400 policajaca, koji su bili raspoređeni u centru grada oko četvrti Jozefov, gde se nalaze sinagoge i jevrejsko groblje, uspeli su da zaustave i anarhiste koji su organizovali pohod protiv neonacista. "Neonacisti nisu uspeli da prodru u geto, policija je perfektno odradila posao", kazao je gradonačelnik Praga Pavel Bem, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je u gradu oko 1.000 anarhista i 400 neonacista.

Oni se sada u rasturenim grupama međusobno jure po širem centru grada, a policija je morala da upotrebi suzavac da rastera veću grupu anarhista koji su napali policijska kola u kojima su sedela dvojica uhapšenih neonacista.

Do sada je policija, uglavnom na prilazima centru uhapsila preko 60 ljudi, od toga preko 40 neonacista kod kojih je našla oružje i opasne predmete ili koji su se umešali u tuču.

"Nekoliko ljudi je završilo u bolnici", potvrdio je gradonačelnik Bem, ali policija ne isključuje da će biti više jer anarhisti tuku neonaciste gde god nema policije da ih spreči.

Specijalne jedinice policije opremljene vodenim topovima, oklopnim transporterima, na konjima i sa psima, uz podršku helikoptera uspeli su da obezbede tri antifašističke manifestacije, na kojima su Jevreji uz masu Pražana celo popodne demonstrirali svoj otpor povampirenju nacizma.

Dok je preko 2.000 Pražana na mitingu na Staromnjestskom trgu popodne slušalo ispovesti Jevreja koji su preživeli holokaust na čelu sa popularnim piscem Arnoštom Lustigom i molitvu za žrtve holokausta, policija je razdvajala u dve kraće ali brutalne tuče anarhiste i grupicu od tridesetak neonacista koji su uspeli da priđu blizu Jozefova.

Na ulazu u nekadašnji jevrejski geto večeras u miru protiče poslednji antifašistički miting iz današnje serije "Zajedno protiv neonacizma", a na velikom ekranu okupljeni Pražani gledaju dokumentarce protiv rasizma i prenos svečanosti iz obližnje sinagoge.

Policija će pod punom opremom ostati na ulicama Praga sve do jutra, dok ne bude sigurna da na ulicama nema više ni neonacista ni anarhista.

Doputovali i nemački neonacisti

Štajnmajer u Pragu

"Ne samo policijske snage, već pre svega osećaj Čeha za demokratiju sprečiće da neonacisti na godišnjicu Kristalne noći izazovu nerede. Uveren sam da je demokratsko samopuzdanje Čeha tako visoko da spreči ono čime neonacisti prete", rekao je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Štajnmajer je doputovao u petak u dvodnevnu posetu Pragu a baš simbolično odabrao godišnjicu Kristalne noći da kao Nemac snažno podrži otpor češkog javnog mnjenja protiv oživljavanja nacizma.

Pogranična policija pustila je iz Nemačke u Češku dva autobusa sa radikalnim ekstremistima koji su se uputili na zabranjeni marš neonacista koji je bio zakazan za danas popodne u starom jevrejskom getu u Pragu.

"Pregledali smo autobuse i nismo našli nijedan zakonski razlog da ih ne pustimo", rekla je novinarima portparolka češke policije Kateržina Jirgesova.

Dva autobusa su u pratnji policije krenula za Prag, dok je treći zadržan na granici zbog kontrole.

Češka policija je od petka pooštrila kontrole ne granici, prilazima Pragu, autobuskim i železničkim stanicama, kako organizatorima nelegalnog neonacističkog marša, Mladim nacionalnim demokratama, ne bi stiglo pojačanje iz inostranstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.