Poželjni preklopnik

Izvor: Politika, 12.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poželjni preklopnik

"Nokija" je oduvek u visokoj klasi imala veoma zanimljive predstavnike, a takav je i N93

To je mobilni telefonom s preklapanjem koji se svrstava u grupu pametnih, s obzirom na to da je zasnovan na operativnom sistemu Symbian najnovije generacije. Opremljen je objektom potpisanim od čuvenog proizvođača optike, kompanije "Karl Cajs". Omogućava snimanje izuzetno kvalitetnih fotografija rezolucije do 2.048 x 1.536, s mogućnošću optičkog zumiranja do tri puta.

Moćni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << procesor dozvoljava snimanje video-materijala u punoj VGA rezoluciji sa 30 sličica u sekundi. Da je ovo ozbiljna kamera, svedoči nedavno objavljivanje dvominutnog video-materijala Gerija Oldmana na kojem se vidi refleksija kruga u žuborećoj vodi s neverovatnim pratećim zvukom.
N93 je namenjen poslovnim korisnicima – podržava sve servise treće generacije, uključujući i video-pozive za koje je izdvojena sekundarna kamera niže rezolucije. Podržava UMTS, EDGE i GPRS protokol za prenos podataka u GSM mrežama, a na Internet se može povezati i preko WiFi standarda. Ovo je od posebnog značaja, jer se tako obezbeđuje brži pristup svetskoj mreži. Ako se kao pristupna tačka koristi kompanijska WLan mreža, nema dodatnih troškova. Naravno, on ima sve potrebne aplikacije, poput čitača veba i klijenta za e-poštu.

Što se tiče zabave, MP3 muzika, gledanje video-zapisa i igranje moćnih igrica upotpunjeni su FM radio prijemnikom.

Memorija se lako proširuje microSD karticama koje se mogu menjati u toku rada, zahvaljujući tehnologiji HotSwap (vruća izmena). Uz telefon stiže kartica od 128 MB, a on sam poseduje 50 MB.

Kvalitet izrade je, naravno, vrhunski: svi zglobovi telefona (za preklop i rotaciju ekrana) ulivaju poverenje, tasteri se dobro ponašaju, a oplata je odlična, što je i očekivano.

Dobra vest za naše kupce je da je N93 zvanično stigao u Srbiju i da se može kupiti u prodavnicama koje prodaju telefone nabavljene od zvaničnog uvoznika.

Relja Jović

[objavljeno: 12.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.