Izvor: B92, 09.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požari ugrožavaju orangutane

Borneo -- Na indonežanskom ostrvu Borneo populacija čovekolikih majmuna orangutana ugrožena požarom.

Šumski požari su namerno zapaljeni da bi se dobilo obradivo zemljište, a naučnici pokušavaju da spasu tu izuzetno ugroženu vrstu. Siromašni stanovnici Bornea su prinuđeni da pale džunglu kako bi došli do obradivog zemljišta. Siromaštvo za naučnike nije opravdanje da najbližim rođacima ljudske vrste budu uništena staništa i da se orangutani povređuju u požarima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Korišćenje strelica za uspavljivanje je jedini način da se orangutani skinu sa drveća. Majkl But, borac za zaštitu životinja, kaže da je situacija kritična jer su orangutani povređeni. "Oni imaju opekotine, ali postoji i druga strana problema. Orangutane potiskuju sa prirodnih staništa, u plantaže uljanih palmi. Kada se oni tamo nađu, radnici ih hvataju, tuku, a nekada ih i muče. I to je najčešće uzrok smrti", kaže on.

Orangutani koji imaju sreće da ih ne ubiju, ili spale u šumi, završavaju u centru za rehabilitaciju Najar Menteng. Tu ih leče od povreda i trauma, a imaju i društvo. Pošto se oporave, vraćaju ih u delove džungle u koje ljudi nisu stigli. Stanovništvo na novim njivama može da radi najviše pet godina, zemlja se posle toga isposti, a od velikih kiša se spira, pa bujice blata uništavaju sela.

Za to vreme, svetska populacija orangutana u divljini broji manje od 50.000 jedinki.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.