Požare u centralnoj Portugaliji gasi više od hiljadu vatrogasaca

Izvor: RTS, 21.Jul.2019, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požare u centralnoj Portugaliji gasi više od hiljadu vatrogasaca

Više od 1.000 vatrogasaca angažovano je na gašenju vatre u centralnoj Portugaliji, a među njima ima i povređenih. Jak vetar otežava im posao, a u gašenju im pomaže i vojska.
U subotu su uz 700 vatrogasaca koristili helikoptere i avione kako bi se izborili sa tri velika šumska požara. Nekoliko ljudi je povređeno, a jedan vatrogasac je zadobio povrede opasne po život. Danas je angažovan još veći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << broj ljudi, prenosi Rojters.

Jaki vetrovi raspiruju vatru duž distrikta Kastelo Branko, oko 225 kilometara severoistočno od Lisabona. Vatra je stigla i do područja opštine Makao, osamdeset kilometara od glavnog grada.
Govoreći za TV kanal SIC, meštanin Makaoa objasnio je da nemaju dovoljno vatrogasaca u tom području te da se stanovnici moraju boriti sa vatrenom stihijom.
Rikardo Aires, gradonačelnik druge pogođene opštine, Vila de Rei je takođe rekla portugalskom javnom servisu RTP da su nedostajali vatrogasci i resursi.
Portugalski predsednik, Marselo Rebelo de Souza rekao je da pažljivo prati situaciju i solidariše se sa pogođenim.
Vlasti su poslale 20 vojnika sa četiri buldožera, a u sedam portugalskih distrikta proglašen je najviši nivo uzbune. Šumski požari su česti u ovoj zemlji. Na leto 2017. u gradu Pedrogao Grandeu u vatri je stradalo najmanje 64 ljudi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.