Požar u ruskoj podmornici, 14 mrtvih

Izvor: RTS, 02.Jul.2019, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar u ruskoj podmornici, 14 mrtvih

Počela je vojna istraga o požaru na ruskoj vojnoj podmornici u kojem je poginulo 14 mornara, izjavilaje za "Tas" portparolka Istražnog komiteta Svetlana Petrenko. Sedam kapetana i dva "Heroja Rusije" među poginulima, rekao predsednik Putin.
"Vojni istražitelji iz Istražnog komiteta sprovode predistražne radnje o uzroku smrti mornara", rekla je Petrenkova. 

Rusko ministarstvo odbrane ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je saopštilo da je 14 mornara umrlo od posledica udisanja otrovnih produkata vatre koja je izbila juče, dok je podmornica za istraživanje dubokih voda sprovodila vojni nadzor u ruskim teritorijalnim vodama, preneo je AP.
U saopštenju se ističe da je požar ugašen zahvaljujući samopožrtvovanosti mornara.
Podmornica se sada nalazi u bazi ruske Severne flote, u Severomorsku na Barencovom moru.
Ruski predsednik Vladimir Putin otkazao je učešće na forumu "Reke Rusije", kako bi održao sastanak sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za agenciju Tas, nakon što je 14 mornara poginulo u požaru na vojnoj podmornici.
U prvoj izjavi o kobnom incidentu na ruskoj podmornici Putin je rekao da je to "veliki gubitak", dodajući da su stradala dva "Heroja Rusije" i sedam visokih oficira, prenosi RT.
"To nije običan brod, to je istraživački brod", rekao je predsednik prilikom sastanka s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojgom nakon tragedije.
Putin je posadu broda nazvao "visoko kvalifikovanim profesionalcima" a smrt 14 mornara "velikim gubitkom za Rusiju i našu flotu".
On je precizirao da su dvojici od onih koji su poginuli u požaru na istraživačkom brodu prethodno dodeljena najviša počasna titula nacije - Heroja Rusije - dok je sedam mornaričkih oficira u rangu "kapetan 1. klase".
Putin je naredio Šojguu otpituje u Severomorsk, gde je trenutno istražni brod, da lično nadgleda istragu i da mu se javi po povratku. 
U međuvremenu, direktor norveške Uprave za zračenje i nuklearnu sigurnost, Per Strand, izjavio je za Rojters da je neimenovane ruske zvaničnike obavestilo da je požar na ruskom brodu navodno izazvan eksplozijom plina. On je dodao da njegova agencija nije otkrila nikakve abnormalne nivoe radijacije nakon incidenta.
Rusko ministarstvo odbrane je odmah odbacilo Rojtersov izveštaj u kojem se navodi da nije obavestila norveške zvaničnike o tom incidentu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.