Izvor: Vostok.rs, 08.Okt.2010, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povoljna slabost

08.10.2010. - Pretnja od valutnog rata može da postane realnost

Pretnja od valutnog rata može da postane realnost. Takvo upozorenje izneli su eksperti MMF i analitičari vodećih svetskih banaka. Nacionalne valute mogu da postanu pravo političko oružje, upozorava direktor MMF Dominik Stros-Kan.

Do nedavno posmatrači su pažljivo pratili kako SAD pokušavaju da nateraju Kinu da povisi kurs nacionalne valute. U znak odgovora Pekig je svaki put obećavao da će razmisliti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ali realna dejstva nije preduzimao. Radi se o tome što Kina smatra: jačanje juana može da dovede do naglog pada izvoza, ekonomskog nazadovanja i ozbiljnih socijalnih posledica. Juče se Americi pridružila Evropa: na briselskom samitu EU-Kina, EU je zatražila od Kine dalju revalvaciju nacionalne valute. Predsednik Državnog saveta Kine Ven Đanbao primetio je da to može da provocira novu krizu i pozvao da se Kina ne pritiska tim povodom. Rezultate susreta rezimirao je šef Evrogrupe Žan-Klod Junker:

Juan ostaje potcenjen, i mi veoma čekamo trenutak kada će valuta Kine skočiti u odnosu na evro. Kineske vlasti, između ostalog, ne dele naše mišljenje.

Kineskim juanom valutni problemi se ne iscrpljuju. Švajcarska već drugu godinu brižljivo suzbija rast franka. Japan je prvi put u poslednjih 6 godina sproveo valutnu intervenciju. Istovremeno Centralna banka zemlje je anulirala kamatnu stopu i proširila mere stimulisanja ekonomije. Tako je jen odmah pojeftinio za 4%. Brazil je udvostručio porez za strane finansijske investicije, kako bi prekinuo skok lokalne valute. Pa i sami Amerikanci, desnom rukom potpisuju optužbe protiv Kine za manipulisanje svojom valutom, levom su pokrenuli punom parom mašinu za štampanje novaca, kako bi što pre oslabili dolar. Broba za slabu valutu ima vrlo prost cilj: učiniti proizvodnju jeftinijom, a robu privlačnijom. A ova medalja ima i drugu stranu, upozorava ruski ekspert Anatolij Aksakov:

Devalvacija valute neizbeženo je praćena inflacijom. I čim inflacija počne da se ispoljava, odgovarajuće zemlje će preduzeti mere kako bi valuta jačala, pošto je to jedna od mera protiv inflacije.

Valutni ratovi uopšte nisu naivni. Sledeći korak može da bude postavljanje trgovinskih barijera na putu strane robe. Tako može značajno da padne obim međunarodne trgovine. To će ojačati depresiju i dovesti do novih ekonomskih potresa.

Izvor: Golos Rossii, © kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.