Izvor: B92, 25.Feb.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povlačenje trupa do avgusta 2010.

Vašington -- SAD planiraju da povuku većinu svojih trupa iz Iraka do avgusta 2010. godine, 19 meseci nakon inauguracije predsednika Baraka Obame, izjavili su zvaničnici.

Brzim povlačenjem trupa Obama bi ispunio jedno od glavnih obećanja iz predizborne kampanje, premda ne u roku od 16 meseci, kako je obećao. Zvaničnici, koji su insistirali na anonimnosti, rekli su da očekuju da će Obama najaviti povlačenje ove nedelje.

SAD će nakon isteka roka za povlačenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Iraku ostaviti između 30.000 i 50.000 vojnika, koji će nastaviti da savetuju i obučavaju iračke bezbednosne snage, rekla su dva zvaničnika. Ostaće i stručnjaci za obaveštavanje i nadzor, kao i njihova oprema.

Sledeća faza povlačenja će se završiti do decembra 2011. godine, do kada će, prema sporazumu SAD i Iraka, biti povučene sve američke trupe.

Zvaničnik Bele kuće rekao je juče da je Obama pred donošenjem konačne odluke, mada je malo verovatno da će je sutra obelodaniti.

U Iraku je oko 142.000 američkih vojnika, odnosno 14 brigada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.