Izvor: Blic, 10.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povlačenje iz Iraka u fazama

Povlačenje iz Iraka u fazama

Demokrate su zadale i poslednji udarac republikancima predsednika Džordža Buša. Posle osvajanja većine u Predstavničkom domu, Demokratska partija je osvojila i većinu u Senatu, tako da će predsednik poslednje dve godine svog mandata morati da sarađuje sa opozicijom, po prvi put od dolaska na vlast u januaru 2001. godine.

Na izborima koji su praktično bili referendum o vladavini predsednika Buša, Demokratska partija osvojila je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 229 od ukupno 435 mesta u Predstavničkom domu i 51 od ukupno sto mesta u Senatu.

Prva žrtva promene politike Bele kuće je Donald Ramsfeld, najstariji i najmlađi ministar odbrane u istoriji SAD, koji je bio na čelnim funkcijama administracije četvorice američkih predsednika (Niksona, Regana, Forda, Buša). Pre samo nedelju dana predsednik Buš je Ramsfelda pohvalio za 'fantastično obavljen posao u Iraku', najavljujući da će on ostati u timu do isteka njegovog mandata, da bi mu se 'zahvalio na pomoći' samo dan posle katastrofalnog poraza na izborima. Odlazak Ramsfelda, arhitekte rata u Iraku, simbolična je pobeda protivnika sukoba koji je do sada odneo više od 2.800 američkih vojnika. Na njegovo mesto dolazi Robert Gejts, bivši šef CIA i član Radne grupe za Irak koja je prošlog meseca pozvala Belu kuću na promenu politike u Iraku. Analitičari ocenjuju da će Buš pod pritiskom iz oba doma Kongresa uskoro biti prinuđen da započne povlačenje u fazama više od 152.000 američkih vojnika iz Iraka.

'Činjenica da je Ramsfelda zamenio Gejts ukazuje na to da ćemo ubrzo videti početak povlačenja iz Iraka u fazama, čak iako je predsednik Buš najavio da će američki vojnici tamo ostati do pobede', kaže Lavrens Korb, pomoćnik ministra odbrane iz ere Ronalda Regana.

Ted Galen Karpenter, potpredsednik uglednog Instituta 'Kato' iz Vašingtona, zadužen za spoljnu politiku, kaže za 'Blic' da će pobeda demokrata na izborima imati ograničen uticaj na promenu američke spoljne politike.

'Moguće je da će doći do relativno malih promena. Pobeda demokrata dovešće do rasta pritiska na administraciju predsednika, pre svega po pitanju obnavljanja pregovora sa Severnom Korejom, oko nuklearnog programa i poštovanja ljudskih prava u Kini i drugim zemljama.'

Smena vlasti u Kongresu malo će uticati na promenu politike SAD na Bliskom istoku, jer su demokrate tradicionalno blisko povezane sa Izraelom. Iranski mediji čak procenjuju da bi pritisak na zemlje regiona mogao dodatno da poraste.

Najveće promene dolaskom demokrata na vlast osetiće se na domaćim pitanjima. Demokrate su najavile da će po dolasku na vlast povećati minimalnu zaradu i da će doći do izmena u poreskoj politici. Minimalna zarada koja trenutno iznosi 5,15 dolara za sat nije menjana još od 1997. godine.

Nensi Pelozi, koja će u januaru postati prva žena predsednik Predstavničkog doma Kongresa, najavila je da neće biti osvete prema republikancima, ali da će biti smanjenja sredstava za rat u Iraku.

A. Petrović Stari prijatelj Bušovih

Prijatan u ophođenju, ali odlučan, Robert Gejts (63), novi američki sekretar odbrane, umnogome predstavlja suprotnost Donaldu Ramsfeldu. Gejts je postao uticajan za vreme vladavine Bušovog oca, kao zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost, a potom i kao šef Centralne obaveštajne agencije (CIA). Na tom mestu radio je 20 godina, postavši izuzetan poznavalac prilika u Sovjetskom Savezu. Nije bio u grupi koja je savetovala sadašnjeg predsednika Buša tokom njegove izborne kampanje 2000. godine, i javno je dovodio u pitanje pristup Bušove administracije Iraku. Poslednjih 13 godina nije radio u vladi već se bavio biznisom. Pre samo 22 meseca Gejts je odbio poziv predsednika Buša da se stavi na čelo obaveštajne službe. Kao član grupe za analizu Iraka, od marta ove godine, vršio je procenu odbrambene politike i problema sa kojima se suočavala administracija. Ako je i bio protiv povratka u Vašington, to je možda zbog toga što zna šta to znači biti u centru političke unakrsne vatre. Dok se nalazio na čelu CIA, optuživali su ga da je lažirao izveštaje o SSSR kako bi udovoljio Reganovoj administraciji. 'On nije čovek koji će reći istinu ljudima na vlasti', rekao je njegov nekadašnji podređeni.

CDC/IB

Buš već popravio odnose sa demokratama

Džordž Buš je posle trijumfa demokrata u oba doma Kongresa pokazao munjevitu sposobnost da se prilagodi. Iako je ranije znao da razmeni cinične komentare sa Nensi Pelozi, novom predsednicom Predstavničkog doma, Buš je već juče uživao u ugodnom ručku sa njom. Oni su pokušali da nađu zajednički jezik budući da će morati zajedno da vladaju najranije do predsedničkih izbora 2008. godine. Ona je o njemu znala da kaže da je 'opasan, u stanju poricanja i nesposoban lider', dok on nju nije zvao ni imenom, već 'ona osoba koja bi rado stala na čelo Predstavničkog doma'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.