Potvrđena zabrana eutanazije u Britaniji

Izvor: RTS, 31.Jul.2013, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđena zabrana eutanazije u Britaniji

Odbijena žalba dva čoveka sa invaliditetom koji su tražili da doktorima bude dozvoljeno da nad njima izvrše eutanaziju. Britanski apelacioni sud u obrazloženju odluke priznao da tekući zakon nije u skladu sa Konvencijom za ljudska prava. Eutanazija je u Evropi dozvoljena u Belgiji, Holandiji i Luksemburgu.

Britanski Apelacioni sud podržao je zakon protiv eutanazije, odbivši žalbe dva čoveka sa ozbiljnim invaliditetom koji su tražili da doktorima treba da bude dozvoljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da nad njima izvrše eutanaziju.

Dvojica muškaraca, od kojih je jedan umro od upale pluća prošle godine, tvrdili su da je njihovo pravo na "privatan i porodičan život", koje im je garantovano Evropskom konvencijom za ljudska prava, narušeno jer im nije bilo dozvoljeno da izaberu kako i kada žele da umru.

Apelacioni sud je u obrazloženju odluke priznao da tekući zakon nije u skladu sa Konvencijom, ali je istakao da je zabrana eutanazije opravdana.

Taj sud je potvrdio prošlogodišnju odluku Višeg suda da bilo kakve promene zakona protiv eutanazije moraju da naprave političari, a ne sudije.

U jednoglasno donetoj presudi, Apelacioni sud je naveo da dvojica muškaraca imaju "stalni i katastrofalni telesni invaliditet", ali su ukazali da pitanje eutanazije "pokreće duboko osetljiva pitanja o prirodi društva".

Ukazuje se da "parlament predstavlja svest nacije" i dodaje da sud nema pravno ovlašćenje da dovodi u pitanje zabranu eutanazije.

"Apsolutno sam skrhan. Nadao sam se humanom i dostojanstvenom kraju. Ova presuda mi to ne daje", rekao je Pol Lemb, jedan od dvojice muškaraca čija je žalba odbijena.

Lemb je teško paralizovan posle automobilske nesreće. Najavio je da će nastaviti sa pravnom bitkom da mu bude odobrena eutanazija.

U povezanom slučaju, sud je odobrio zahtev drugog čoveka sa invaliditetom da se razjasni kome će biti dozvoljeno da pomogne ljudima sa teškim zdravstvenim problemima da počine samoubistvo.

Britansko tužilaštvo trenutno ne goni članove porodica i prijatelje ako pomognu svojim bližnjim da otputuju u inostranstvo da počine samoubistvo, sve dok postupaju sa dobrim namerama.

Međutim, slično se ne toleriše medicinskom osoblju, kome nije dozvoljeno da pomože nekome da otputuje u inostranstvo kako bi izvršio samoubistvo.

Eutanazija je u Evropi dozvoljena u Belgiji, Holandiji i Luksemburgu.

Pomoć u izvršenju samoubistva rezervisana je uobičajeno za ljude koji imaju minimalni kapacitet da se ubiju, na primer, da popiju neku smrtonosnu supstancu ili uzmu fatalnu dozu lekova.

To je legalno u Švajcarskoj, jedinoj evropskoj zemlji koja dozvoljava strancima da u nju doputuju da umru.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.