Izvor: Politika, 01.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potraga za teroristima

Prema izveštajima agencija
London – Na ulicama Londona juče je povećan broj policijskih patrola, dok istražitelji tragaju za muškarcem koji je viđen kako beži iz automobila sa eksplozivom u samom centru Londona. Dva napuštena "mercedesa", natovarena benzinom, kanisterima gasa i ekserima, pronađena su u petak u samom centru Londona, a policija smatra da su automobili na tom mestu bili parkirani radi pokušaja da se ubije više desetina pa čak i stotina osoba.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Britanska policija juče je uspešno deaktivirala bombu sakrivenu u parkiranom automobilu u centru Londona i pokrenula obimnu potragu za ljudima koji su postavili eksploziv, saopštio je juče Skotland jard. Stručnjaci za borbu protiv terorizma analiziraju i snimke kontrolnih kamera sa londonskih ulica, dok štampa donosi ocene stručnjaka da je "prema tehnologiji neuspelog terorističkog napada" po svemu sudeći reč o pripadnicima Al Kaide ili ćeliji koja radi po ugledu na nju.

Skotland jard nije želeo da komentariše izveštaj američke televizije Ej-Bi-Si njuz u kome se tvrdi da policija ima "savršeno jasnu" fotografiju osumnjičenih dobijenu na osnovu snimka bezbednosnih kamera, kao ni vest da je čak pronađen i mobilni telefon kojim je trebalo da bude aktivirana bomba u automobilu.

U skladu sa pravilima policija ne saopštava detalje dok vodi istragu, ali je u javnosti već stvorena konfuzija o okolnostima u kojima su otkriveni automobili-bombe i svemu što se desilo.

Jedan automobil bio je parkiran ispred noćnog kluba u Hejmarketu, popularnoj ulici punoj radnji, klubova i restorana, samo nekoliko metara od Trafalgar skvera i trga Pikadili. Drugi automobil otkriven je tako što ga je zbog nepropisnog parkiranja šlep-služba prevezla na parking u blizini avenije Park Lejn, kod Hajd parka.

Šef antiterorističkog odeljenja londonske policije Piter Klark rekao je da su eksplozivne naprave mogle da ubiju ili rane veliki broj ljudi.

Policija je pojačala mere bezbednosti u britanskoj prestonici, a naročito na javnim skupovima, pre svega na jučerašnjoj godišnjoj paradi homoseksualaca i lezbijki i današnjem koncertu na Vembliju posvećenom deceniji pogibije princeze Dajane. Obezbeđenje je pojačano i na teniskom turniru u Vimbldonu.

Organizatori Gren slem turnira i načelnik službe bezbednosti na Vimbldonu Piter Dobson potvrdili su da su pojačane mere bezbednosti tokom održavanja turnira i da je povećan broj policajaca prisutan na samim terenima, ali i van njih gde se proveravaju sva vozila.

"Oko celokupnog teniskog kompleksa obezbeđenje je u visokoj pripravnosti. Ovo je takmičenje od svetskog značaja i moramo strogo da vodimo računa o bezbednosti posetilaca i takmičara," izjavio je izvršni direktor engleske Teniske asocijacije Rodžer Drejper.

Bombe su otkrivene nedelju dana pre druge godišnjice bombaških napada u Londonu 7. jula u kojima su poginule 52 osobe i dva dana pošto je novi britanski premijer Gordon Braun stupio na dužnost.

S. St.

[objavljeno: 01.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.