Potpredsednica španske vlade: Pudždemon ostaje bez ovlašćenja i plate

Izvor: Blic, 23.Okt.2017, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpredsednica španske vlade: Pudždemon ostaje bez ovlašćenja i plate

- Predsednik Katalonije Karles Pudždemon izgubiće sva ovlašćenja i prestaće da prima platu čim Senat odobri Član 155 španskog Ustava kojim se uvodi direktna kontrola centralne vlade nad tim regionom - rekla je danas potpredsednica španske vlade Soraja Saens de Santamarija.

Ona je rekla da bi Madrid mogao da privremeno postavi predstavnika koji će upravljati Katalonijom nakon što Senat odobri direktnu vlast Madrida nad tom pokrajinom.

Očekuje se da će španski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Senat u petak usvojiti mere koje je pre dva dana predložila španska vlada o raspuštanju katalonske vlade i raspisivanju vanrednih izbora u narednih šest meseci.

ROMEVA: EU ĆE IZGUBITI KREDIBILITET

Evropska unija će izgubiti kredibilitet ako dopusti Madridu da Kataloniji nametne direktnu vlast, rekao je danas portparol katalonskog Ministarstva spoljnih poslova Raul Romeva, istakavši da samo katalonski narod ima pravo da menja regionalne institucije.

- Kako EU može živeti sa takvom situacijom ukoliko se to dogodi? - naveo je Romeva za BBC, odgovarajući na pitanje kako će katalonska regionalna vlada sprečiti špansku vladu da nametne direktnu vlast Barseloni.

- Kako oni (EU) mogu biti kredibilni ako dozvole da se to dogodi? Jer, kažem vam, narod i institucije Katalonije neće dozvoliti da se to dogodi - istakao je on.

Romeva je naveo i da sve institucije, uključujući policiju, moraju da slede instrukcije demokratski izabranih katalonskih institucija.

- Katalonski zvaničnici neće slediti naloge Madrida, već volju katalonskog naroda – poručio je on.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Potpredsednica španske vlade: Puđdamon ostaje bez ovlašćenja

Izvor: RTS, 23.Okt.2017

Predsednik Katalonije Karles Puđdamon izgubiće sva ovlašćenja i prestaće da prima platu čim Senat odobri Član 155 španskog ustava, kojim se uvodi direktna kontrola centralne vlade nad tim regionom, rekla je potpredsednica španske vlade Soraja Saens de Santamarija. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.