Potpisano: Sleću F-16, zastareli sovjetski MIG-29 idu u istoriju

Izvor: Vesti-online.com, 13.Dec.2018, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisano: Sleću F-16, zastareli sovjetski MIG-29 idu u istoriju

Slovačka će kupiti 14 borbenih aviona F-16 od američke kompanije Lokhid Martin u nastojanju da zameni avione iz sovjetskog doba.

Slovački ministar odbrane Peter Gajdoš potpisao je sporazum sa potpredsednicom Lokhid Martina za međunarodni poslovni razvoj Anom Vugofski.

Avioni F-16 Block 70/72 trebalo bi da zamene zastarele sovjetske MiG-29 koje su koristile slovačke vazdušne snage. Zamenik državnog sekretara SAD Džon Saliven rekao je u Bratislavi da je "oduševljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << što prisustvuje "istorijskom" trenutku.

- To je značajan korak za Slovačku u njenoj odbrani, kao važnog saveznika u NATO, i važan korak napred u bilateralnim odnosima SAD i Slovačke - rekao je Saliven.

Prva četiri aviona trebalo bi da budu isporučena 2022, a ostali godinu kasnije.

Premijer Peter Pelegrini je rekao da će Slovačka platiti više od 1,6 milijardi evra za te avione. Ugovor uključuje municiju, obuku pilota i druge logističke usluge.

- Potpisivanjem Slovačka objavljuje da je spremna da ispuni svoje obaveze u povećanju svog vojnog budžeta i da dostigne cilj od dva odsto bruto domaćeg proizvoda - rekao je Pelegrini.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.