Izvor: Politika, 12.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potonuo još jedan ruski brod

Prema izveštajima agencija
Moskva – Dva člana posade su poginula, a jedan se vodi kao nestao kada je ruski brod natovaren metalom potonuo u krimskoj luci Sevastopolj, izjavio je zamenik predsednika gradske uprave Sevastopolja Vladimir Kazarin, a prenela ruska agencija RIA Novosti.

Sa broda, koji je bio usidren kod rta Hersones i potonuo u noći između 10. i 11. novembra, spaseno je 14 članova posade.

Snažno nevreme zahvatilo je obalske oblasti Crnog i Azovskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mora, pa stanovnici luke Simferopolj u nekoliko četvrti nemaju struju, vodu i grejanje, dok je "balkanski ciklon" praćen olujnim vetrom nevolje doneo na celom poluostrvu Krim, gde snažan vetar ruši drveće i krovove kuća.

Uprava Ministarstva za vanredne situacije Pokrajine Krasnodar saopštila je da je u luci Kavkaz u Kerčenskom moreuzu između Crnog i Azovskog mora i ruskog poluostrva Tamanj i ukrajinskog Krima potonuo teretni brod "Nahičevan", natovaren sa 3.650 tona sumpora. Tri člana posade su spasena, dok se sudbina još osmorice ne zna.

Kako je rečeno, i brod "Kovelj" napunjen sumporom, koji članovi posade pokušavaju da spasu, u opasnosti je da potone.

Vetar u moreuzu duva brzinom od 30 metara u sekundi, a talasi premašuju visinu od pet metara.

Ovo je treći ruski brod koji je u oblasti luke Kavkaz doživeo katastrofu, posle broda "Voljnogorsk", čijih je osam članova posade evakuisano i smešteno u bolnicu, i tankera "Volganeft-139" iz koga se 1.300 tona nafte juče izlilo u moreuzu između Crnog i Azovskog mora kada su talasi u jakoj oluji prepolovili korito tankera.

Na palubi broda ostalo je 13 članova posade, a napori da se oni spasu otežani su jakim vetrom. Posada je, u međuvremenu, uspela deo broda da nasuče na jedan sprud, tako da niko nije povređen.

Tokom dana sa sidrišta se otkačila još jedna barža, "Demetra", sa 3.572 tone mazuta.

Iz luke se u sigurniju oblast premešta oko 50 brodova, od kojih neki nisu pogodni za prevoz tereta u pogoršanim vremenskim uslovima.

Vreme u oblasti moreuza se pogoršava, a oluja onemogućava evakuaciju još 17 ukotvljenih brodova iz luke.

U oblasti luke Novorosijsk, na jugu prema Sočiju, nasukala su se tri teretna broda – grčki, gruzijski i turski, i za sada nema saopštenja o mogućim žrtvama i teretu koji su prevozili.

Kako ocenjuju ruski zvaničnici, izazvana je "ekološka katastrofa". "Možda će biti potrebno nekoliko godina da se reši ovaj problem. Nafta je teška supstanca i ona sada tone na dno mora", izjavio je Oleg Mitvol, zamenik šefa ruske službe za zaštitu prirode "Rosprirodnazor" i dodao da vetar duva u pravcu ukrajinske obale.

Istim povodom, predsednik ruskog Zelenog krsta, akademik Sergej Baranovski rekao je da izlivanje nafte predstavlja problem, ali da je potonuli sumpor daleko veći.

--------------------------------------------------------------------------

Demanti ruskog Ministarstva za vanredne situacije

Moskva – U snažnom nevremenu u Kerčenskom moreuzu, između ruskog poluostrva Tamanj i Krima, u Ukrajini, do sada je ukupno šest brodova pretrpelo havariju, izjavio je sinoć predstavnik za štampu ruskog Ministarstva za vanredne situacije Viktor Beljcov.

Beljcov je, istovremeno, demantovao da je brod koji je potonuo kod ukrajinske luke Sevastopolj – ruski.

Prema njegovim rečima, "nijedan incident sa ruskim brodovima kod poluostrva Krim nije registrovan", već je u pitanju gruzijski teretni brod.

Agencija RIA Novosti javila je iz Simferopolja da su prilikom nesreće poginula dva mornara tog broda, a da se jedan vodi kao nestao. Tanjug

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.