Izvor: Blic, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pošto znanje?

Fizički napad na člana komisije, koja utvrđuje da li privatne „visoke škole" ispunjavaju uslove za dobijanje dozvole, neželjeni je povod da se uvede red u oblast koja se više odlikuje grabežljivošću nego pružanjem zajamčenih i proverenih obrazovnih ponuda. „Visoke škole" su zbog toga, nimalo slučajno, stavljene među znakove navoda jer, kako svedoči i napad na člana komisije, postoje ozbiljni razlozi za sumnju i u motive i u stručnost njihovih osnivača.

Krajnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je, otuda, vreme da se prosvetne ili neke druge nadležne vlasti ozbiljno zainteresuju za tu vrstu škola, što podrazumeva temeljno ispitivanje osnovanosti njihovog uvođenja u posao i ranije dobijenih dozvola ali takođe i proveru znanja koja se na njima stiče te i prema valjanosti svedočanstava i diploma. Potreba za tim proističe iz svima poznate činjenice da obično neuspešni studenti redovnih fakulteta i visokih škola bez ikakvih teškoća završavaju privatne škole. Ne zna se u stvari da je ikada iko pao sve dok su roditelji spremni da plaćaju visoke školarine.

Ako se diplome i jednih i drugih škola podjednako priznaju, tada dolazimo do izuzetno važnog pitanja: da li su mladi ljudi ravnopravni kao građani jer jedni moraju da ogrbave od učenja da bi završili fakultet i ispunili sve što traže neodmereno zahtevni i često neprilagođen savremenom dobu nastavni programi, dok je za druge dovoljno da znaju da popune uplatnicu. Kada je već tako, što se, umesto katedri, ne uvedu tezge? Pa, ko više plati, biće pametniji. Šta ćemo, ipak, sa onima koji nemaju para? Ti će, bogme, morati da zapnu i uče. Ko im je, uostalom, kriv što nisu birali bogatije roditelje?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.