Postignut privremeni dogovor između šest zemalja i Irana o nuklearnom programu

Izvor: Blic, 04.Jul.2015, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut privremeni dogovor između šest zemalja i Irana o nuklearnom programu

Svetske sile i Iran postigli su privremeni sporazum oko olakšavanja sankcija za Islamsku republiku, između mnogih spornih pitanja u dugoročnom nuklearnom sporazumu za koji se pregovarači nadaju da će biti dogovoren u narednih nekoliko dana, potvrdile su diplomate za agenciju Asošiejted pres.

Aneks koji su sačinili eksperti, jedan od pet koji će činiti kompletni sporazum, daje obrise koje će američke i međunarodne sankcije biti podignute i koliko brzo.

Diplomate >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su rekle da će viši zvaničnici sedam zemalja koje učestvuju u pregovorima, što podrazumeva američkog državnog sekretara Džona Kerija i iranskog ministra spoljnih poslova Džavida Zarifa, potpisati kompletan paket dokumenata.

Ipak, ovaj sporazum ukazuje na to da su se strane u pregovorima približile sveopštem dogovoru koji bi uspostavio deceniju restrikcija na iranski nuklearni program u zamenu za desetine milijardi dolara ekonomske pomoći za Iran.

Zvaničnici opisuju skidanje sankcija kao najtrnovitije neslaganje između Irana i SAD, što je dovelo do međunarodnog pritiska usmerenog na iransku ekonomiju.

SAD i većina sveta strahuju od iranskog obogaćivanja uranijuma i pratećih aktivnosti kao puta za dostizanje nuklearnog naoružanja, dok Iran za to vreme tvrdi da su njegove nuklearne ambicije ograničene na struju i ostale mirnodopske aktivnosti.

Diplomate koje nisu imale ovlašćenje za objavljivanje detalja sa prošlonedeljnih tajnih pregovora u Beču, rekli su da je aneks o oslobađanju od sankcija postignut ove nedelje između predstavnika Irana i, sa druge strane, SAD, Britanije, Kine, Francuske, Nemačke i Rusije. Oni nisu obelodanili detalje sporazuma.

Viši američki zvaničnik nije komentarisao izveštaj ovih diplomata ali je dodao da posao tek treba da bude završen na "Aneksu 2" pre nego što se stvar bude mogla nazvati svršenom. Pregovarači nastoje da završni dogovor upakuju do 7. jula.

Uz smernice i pravila za regulisanje i inspekciju iranskog istraživanja i razvoja nuklearne tehnologije, aneks posvećen sankcijama je među najtežim pitanjima koja treba da se reše.

Iranski zvaničnici, uključujući iranskog verskog vođu Alija Hamneija, više puta su ponovili zahteve da se ekonomske kaznene mere ukinu odmah po postizanju sporazuma. Vašington i partneri su rekli da će oni učiniti svoje tek pošto se Iran dokazano usaglasi sa restrikcijama na obogaćivanje uranijuma i ostalim elementima nuklearnog programa.

Američka administracija ne može brzo da podigne sankcije zbog Kongresa, koji će svakako imati 30-todnevni period za uvid u bilo kakav dogovor tokom kojeg neće biti moguće bilo kakvo ublažavanje ili skidanje sankcija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Postignut privremeni dogovor između šest zemalja i Irana o nuklearnom programu

Izvor: Studio B, 04.Jul.2015

Svetske sile i Iran postigli su privremeni sporazum oko olakšavanja sankcija za Islamsku republiku, između mnogih spornih pitanja u dugoročnom nuklearnom sporazumu za koji se pregovarači nadaju da će biti dogovoren u narednih nekoliko dana...Aneks koji su sačinili eksperti, jedan od pet koji će...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.