Postignut dogovor o formiranju katalonske vlade

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jan.2016, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut dogovor o formiranju katalonske vlade

Katalonske separatističke stranke postigle su večeras sporazum o formiranju regionalne vlade u toj španskoj pokrajini, kako bi izbegle održavanje novih izbora, izjavio je odlazeći regionalni predsednik Artur Mas.

"Neću se predstaviti kao kandidat separastičkih stranaka za izbor predsednika Katalonije", rekao je Mas novinarima.

Masovom odlukom biće omogućeno formiranje vlade tri meseca posle regionalnih izbora.

Separatističke stranke, Savez "Zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za DA" i radikalna levičarska stranka CUP dogovorile su se da formiraju vladu kako bi izbegli nove izbore jer u nedelju ističe rok, prema zakonu, za formiranje vlade.

Savez "Zajedno za DA" na izborima u septembru osvojio je 62 mesta, dok je radikalna levičarska stranka CUP dobila 10 od 135 mesta u parlamentu. Savezu je bila potrebna podrška CUP-a kako bi ostvarila formirala vladu koja planira referendumu o nezavisnosti Katalonije.

CUP se do sada protivio izboru Masa kao predsednika pokrajine zbog njegovih mera štednje i odbijao da učestvuje u novoj vladi s Masom na čelu Katalonije.

Artur Mas, dosadašnji lider bogatog regiona na severoistoku Španije, od 2012. godine bezuspešno pokušava da organizuje referendum o nezavisnosti kao Škotska koja se pre dve godine izjasnila da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Istraživanja uglavnom pokazuju da većina Katalonaca smatra da njihov region mora da ima pravo na referendum o nezavisnosti, ali su potpuno podeljeni oko toga da li žele da Katalonija postane nezavisna država.

Većina ispitanika je protiv nezavisnosti, ako bi to značilo za Kataloniju i izlazak iz Evropske unije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Španija: Artus Mas se povlači

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Jan.2016

Predsjednik španskog regiona Katalonije Artur Mas rekao je danas da će se povući sa tog mjesta kako bi se izbjegli novi regionalni izbori..."Ja ću da se povučem, neću se kandidovati ispred koalicije 'Zajedno za da' radi reizbora za predsjednika Katalonije", rekao je Mas na konferenciji za novinare...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Mas odlazi sa čela Katalonije

Izvor: Akter, 09.Jan.2016

Separatistički lider Katalonije Artur Mas povući će se sa čela tog španskog regiona kako bi izbegao nove regionalne izbore, javljaju danas lokalni mediji..Istovremeno, AFP prenosi, pozivajući se na izvore u odlazećoj administraciji, da su katalonski separatisti postigli dogovor o formiranju nove...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.