Izvor: Glas javnosti, 29.Avg.2009, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednje zbogom za „Demokratskog lava“

BOSTON - Posmrtni ostaci senatora Edvarda Kenedija preneti su u predsedničku bibilioteku posvećenu njegovom bratu, bivšem predsedniku SAD Džonu Kenediju u Bostonu gde su se hiljade ljudi već okupile da odaju poštu jednom od najuglednijih senatora u novijoj američkoj istoriji.

Kovčeg sa telom preminulog senatora danas će biti prenet u jednu bostonsku crkvu, gde će tokom mise predsednik Barak Obama održati oproštajni govor, a potom sahranjeno na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nedaleko od Vašingtona, pored njegove braće bivšeg predsednika Džona i senatora Roberta Kenedija.

Edvard Kenedi je preminuo u utorak u 77. godini od malignog tumora na mozgu. Bio je senator gotovo 50 godina i do samog kraja ostao aktivan u politici. Snažno je podržao aktuelnog predsednika Baraka Obamu u predizbornoj kampanji i uprkos bolesti prisustvovao njegovoj inauguraciji.

Prema zakonu savezne države Masačusets, Kenedijevo mesto u Senatu ostaće upražnjeno najmanje do polovine januara. Nekoliko nedelja pre smrti, Kenedi je uputio pismo državnim zakonodavcima, tražeći da se usvoji amandman koji bi to promenio i omogućio da mesto bude privremeno popunjeno do vanrednih izbora za Senat između 18. januara i 2. februara.

U američkoj javnosti ostao je upamćen kao borac za zaštitu građanskih i radničkih prava, poboljšanje zdravstva i školstva i sprečavanje nuklearne proliferacije, a u političkim krugovima kao istrajni predstavnik liberalne politike i odličan govornik i pregovarač u kongresnim nagodbama.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.