Poslednje utočište „Kavkaz centra“

Izvor: Vostok.rs, 17.Maj.2013, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednje utočište „Kavkaz centra“

17.05.2013. -

Švedska će pravno zabraniti delatnost terorističkog sajta „Kavkaz centar“. Šef diplomatije Sergej Lavrov je na ovo skrenuo pažnju svom kolegi Karlu Biltu. Pregovori su prošli tokom ministarskog susreta Arktičkog saveta u švedskom gradu Kirun.

Sajt „Kavkaz centar“ se pojavio 1999.godine uz podršku glavnog ideologa čečenskih separatista Movladi Udugova. Ovaj portal sebe pozicionira kao „kavkasku nezavisnu međunarodnu islamsku internet agenciju“. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << A zapravo, tamo se objavljuju izjave rukovodioca severnokavkaskih terorista, kao i lidera međunarodne terorističke organizacije „Imarat Kavkaz“. Većina svih objavljenih tekstova se zavrašava pozivima na oružana dejstva protiv Rusije, ubistva pripadnika federalnih vojnih snaga i terorističke akte.

Ekstremistička usmerenost „Kavkaz centra“ se čini sasvim očiglednom. Ipak, server se nalazio negde na severu Evrope. 2003,godine je server, konačno konfiskovala policija Estonije. Godinu dana kasnije vlasti Letonije su isključile sajt jer se na njemu pojavila izjava šefa terorista Šamila Basaeva, gde je on preuzeo odgovornost za teroristički akt u Beslanu. Ali, uskoro se „Centar“ našao u Finskoj, uz podršku lokalnog preduzimača Mikaela Strušja. Ne tako davno i finske vlasti su zatvorile ovaj „biznis centar“, a sada on radi na teritoriji Švedske.

Trebalo bi primetiti, da ovde nije mesto opravdanju da se radi o slobodi govora. Ekstremistička usmerensot ovog sajta je očigledna, govori ekspert za pitanja Kavkaza Jana Amelina:

- „Kavkaz centar“- je najpoznatiji i najozloglašeniji internet sajt, na kojem se propagiraju ideje džihada, islamskog radikalizma. Na sajtu se objavljuju informacije o terorističkim aktima na Severnom Kavkazu, nazivajući ih „herojskim delovanjem mudžahedina“. To je apsolutno otvoreno antiruski sajt, koji podržava radikale. On mora biti uništen.

U naše vreme informacija je često ubojitije oružije, nego bombe. I savršeno je jasno. I to je sasvim prirodno, da država želi da suzbije izvor podobnih negativnih pisanja, podvlači ekspert Instituta strateških istraživanja Adžar Kurtov:

- Njihova delatnost predstavlja po sebi ideološku komponentu razumevanja terorizma, sa kojim imamo dodira na raznim meridijanima, a u tom smislu i u našoj zemlji. Polazeći od toga,sasvim je prirodno, da država želi da se bori protiv pojava terorizma ne samo putem gole vojne sile, već i putem kontrapropagande. A to u sebe uključuje i neutralizaciju pokušaja ojačavanja sličnih informativnih portala.

Ekstemistički sajt „Kavkaz –centar“ bio je uključen u spisak zabranjenih portala, koji je izdao Savet bezbednosti UN u julu 2011.godine. Ipak, sa radom do sada nije prestao.

Andrej Smirnov,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.