Poslednje putovanje kokainskog barona

Izvor: Deutsche Welle, 18.Jun.2020, 07:22

Poslednje putovanje kokainskog barona

Karlos Leder Rivas svojevremeno je bio drugi čovek moćnog Medeljinskog narko-kartela, poznat po okrutnosti. Zgrnuo je gomilu novca – sve dok ga nisu uhapisli. Sada je iz SAD proteran u Nemačku.

Sjedinjene Američke Države proterale su u Nemačku jednog od najpoznatijih svetskih krijumčara drogom - Karlosa Ledera Rivasa. Prema pisanju nemačkog magazina Špigel, taj 70-godišnjak je u utorak (16.6), u pratnji dvojice agenata FBI, stigao redovnom linijom iz Njujorka >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << na aerodrom u Frankfurtu gde je predat nemačkim vlastima. Leder je godinama bio jedan od šefova čuvenog Medeljinskog kartela kojem je na čelu stajao Pablo Eskobar.

-pročitajte još: „Eskobar je stvarnost, a ne Holivud“

Karlos Leder Rivas, poznat i pod nadimkom „Ludi Čarli“, kao desna ruka Pabla Eskobara bio je zadužen za logistiku krijumčarenja. Tokom 1970-ih i 1980-ih godina Medeljinski kartel faktički je držao monopol na svetskom tržišteu kokaina i na tome zarađivao milijarde dolara. Stotine tona kokaina krijumčareno je u SAD. Leder važi za čoveka koji je pronašao tzv. „Kokainske džetove“. On je organizovao čitavu flotu malih aviona kojima je kartel svakodnevno prevozio džakove pune kokaina u Majami.

Proterivanje u Nemačku kao „humanitarni čin“: policija na erodromu u Frankfurtu

Humanitarni gest

Proterivanjem Ledera, koji je s privremenim nemačkim pasošem doputovao u Frankfurt, okončana je višegodišnja misterija o njegovoj sudbini. Karlos Leder Rivas uhapšen je 1987. godine u Kolumbiji, da bi potom bio izručen Sjedinjenim Državama. Tamo je Leder, koji je zvenično bio proglašen da državnog neprijatelja, bio osuđen na 134 godine zatvora. Kasnije je, međutim, počeo da sarađuje s američkim istražiteljima, ušao je u program zaštite krunskih svedoka i bio je jedna od ključnih osoba koje su dale iskaz u procesu protiv panamskog generala i šefa tamošnje kokainske mafije Manuela Norijege. Otada je njegovo mesto boravka bilo tajno.

Proterivanje u Nemačku je po svoj prilici poslednje Lederovo putovanje. Osnova za dolazak baš u Nemačku jeste to da je otac Karlosa Ledera Rivasa bio Nemac. Leder u toj zemlji nema nikakvu rodbinu, nikada nije ni bio u Nemačkoj i navodno tu nikoga ne poznaje. Za početak će se o njemu brinuti jedna humanitarna organizacija. Nemačkih vlasti ne mora da se boji: s obzirom na to da je odslužio kaznu u Sjedinjenim Državama, ne može ponovo da mu se sudi za ista dela i on je sada slobodan čovek.

Šef Medeljinskog kartela Pablo Eskobar

Obožavalac Hitlera i Lenona

U pozadini čitave akcije je, prema pisanju Špigla, jeste diplomatski dil između SAD i Nemačke. Kolumbija već godinama traži od Vašingtona da Ledera, nakon odslužene kazne, protera u njegovu domovinu, gde bi on, po tamošnjim zakonima, ponovo mogao da se nađe pred sudom. Protiv toga su protestovali neki njegovi rođaci koji su se bojali da bi Leder tako ponovo mogao da završi u zatvoru – ovoga puta kolumbijskom. Navodno je taj 70-godišnjak teško bolestan, pa je i zbog toga Nemačka odlučila da ga prihvati ga – kao humanitarni čin.

-pročitajte još: Uspomena sa groba Pabla Eskobara

Život Karlosa Ledera Rivasa bio je inspiracija za više filmova, a u Netfliksovoj seriji „Narkos“ on je jedna od centralnih figura. U vreme dok je Medeljinski kartel kontrolisao svetsku proizvodnju i trgovinu kokainom, Leder je važio za posebno brutalnog kada je reč o kažnjavanju izdajnika – ili onih koji su proglašeni za takve.

Poznat je i kao obožavalac Adolfa Hitlera i Džona Lenona, a u vreme najveće moći prikupio je basnoslovno bogatstvo: 80-ih godina posedovao je svoje sopstveno ostrvo u Karipskom moru koje mu je služio i kao skladište za kokain.

za/mg /špigel

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.