Izvor: Blic, 28.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle vrućina stigle oluje

Posle vrućina stigle oluje

Broj žrtava vrelog talasa koji je poslednjih dana zahvatio Francusku popeo se na 64, saopšteno je juče u Parizu. Uglavnom se radi o starijim osobama i hroničnim bolesnicima.

'Od ukupnog broja preminulih usled vrućina, njih 40 je bilo starije od 75 godina', rekao je Žil Bruke, direktor Instituta za zdravlje. Osam osoba je preminulo na radnom mestu, a tri su umrle zbog preopterećenja organizma tokom sportskih aktivnosti na vrućini. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Smrtni slučajevi su zabeleženi i u Italiji, Španiji, Poljskoj, Češkoj gde se živa u termometru popela do 40. podeljka.

Međutim, meteorolozi upozoravaju da će Evropu posle talasa velikih vrućina zahvatiti brojne oluje. Jak vetar praćen grmljavinom i obilnim padavinama će doneti dugo očekivani predah.

Ipak, oluje mogu da izazovu i probleme. Tako je tokom noći zbog oluje privremeno bio zatvoren Aerodrom 'Orli' u Parizu, a pod naletom orkanskog vetra srušen je kran u štutgarskoj luci. Velike padavine su zabeležene u čitavoj rurskoj oblasti u Baden Virtenbergu.

Najavljeni pad temperatura obradovao je i nadležne u nuklearnim elektranama u Francuskoj, koje su bile na granici isključenja zbog nemogućnosti da se rashlade reaktori.

A. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.