Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Okt.2018, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle SAD i Izrael obustavio letove aviona F-35

Izrael je danas objavio da obustavlja letove svih svojih borbenih aviona "stelt" F-35 pošto je američki Pentagon doneo istu odluku zbog neispravnih cevi za punjenje motora gorivom.

"Komandant izraelskih vazduhoplovnih snaga Amiram Norkin odlučio je da preduzme posebne mere predostrožnosti i testira sve avione, iako Izrael nema model koji je pao i iako nisu prijavljene neispravnosti. Test će trajati nekoliko dana", saopštila je izraelska vojska, prenose izraelski mediji. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Američki zvaničnici objavili su ranije danas slično saopštenje u kojem se navodi da su "službe SAD i međunarodni partneri privremeno obustavili letove dok proizvođač na svim avionima F-35 proverava cev za gorivo u motoru".

U slučaju da su instalirane sumnjive cevi, one će biti uklonjene i zamenjene, navodi se u saopštenju i najavljuje da će provera biti završena u narednih 24 do 48 sati.

Pre godinu dana počela je isporuka Izraelu aviona F-35, najskupljih američkih borbenih letelica.

Izraelski mediji podsećaju da se ministar zadužen za regionalnu saradnju Cahi Hanegbi početkom oktobra hvalio sposobnostima izraelskih vazduhoplovnih snaga u Siriji.

"Znate da mi imamo stelt lovce, najbolje avione na svetu. Te baterije nisu u stanju ni da ih detektuju", rekao je Hanegbi.

Jedan američki avion F-35 srušio se krajem septembra u saveznoj državi SAD Južnoj Karolini, a pilot se bezbedno katapultirao.

To se dogodilo svega nekolko sati pošto je jedan avion F-35 prvi put učestvovao u borbenim dejstvima u Avganistanu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.