Posetite i uporedite ruski i američki modul Međunarodne kosmičke stanice

Izvor: Vostok.rs, 30.Nov.2016, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posetite i uporedite ruski i američki modul Međunarodne kosmičke stanice

U poslednjoj realizaciji panoramskog video snimka i virtuelnog obilaska Međunarodne kosmičke stanice kosmonaut Andrej Borisenko posetio je dva stara modula, ruski i američki, te govori o specifičnostima ova dva dela stanice.

Ruski modul "Zvezda" bio je treći modul lansiran u orbitu u julu 2000. godine. Za razliku od većine američkih modula, koji su dovedeni pomoću šatlova ili sofisticiranih kontejnera, "Zvezda" je dopremljen u orbitu pomoću "Proton" rakete, a na putu do MKS-a sam je određivao svoj put, što ga čini kosmičkim brodom u pravom smislu. Ako je potrebno, njegovi motori mogu čak i da podese orbitu cele stanice, kao što je to već učinjeno u 2007. godini.




"Zvezda je srce ruskog sektora Međunarodne kosmičke stanice", objašnjava Borisenko.

"Servisni modul kontroliše sve ugrađene sisteme u našem sektoru, a kada je trajala izgradnja Međunaordne kosmičke stanice on je bio odgovoran za rad cele MKS."

Uprkos tome što je izgrađen sredinom 1980-ih godina za sovjetsku kosmičku stanicu "Mir 2", koja nikada nije realizovana jer se SSSR raspao, 13 metara duga "Zvezda" sadrži dve odvojene stanice za spavanje (mada može da se smesti i šest), medicinsku stanicu, toalet, pokretnu traku, zid sa slikom Jurija Gagarina i Sergej Koroleva, zonu za naučne eksperimente i prostoriju za ručavanje.

"Ovo je naša kantina, mada ne volim baš tu reč. Više volim da prostor zovem našom kuhinjom, jedan od mojih omiljenih prostora u našem "stanu" ", kaže Borisenko, određujući kuhinju kao prostor u kojem se i većina Rusa na Zemlji voli da druži, za razliku od dnevnog boravka koji tradicionalno favorizuje većina zapadnjaka.

"Ovde se možete osećati udobno, gde se sedi i ćaska. Možete gledati TV, ili uživati u poslasticama iz frižidera", kaže kosmonaut, koji je na svojoj drugoj ekspediciji na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Vostok, RT



Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Na Zemlji su na rubu nuklearnog rata, a u svemiru NAJBLIŽI PRIJATELJI

Izvor: Blic, 01.Dec.2016, 07:21

U poslednjem snimku iz kapsule Međunarodne svemirske stanice, kosmonaut Andrej Borisenko posećuje dva najstarija modula, ruski i američki i priča o specifičnostima i jednog i drugog...Tzv. "Zvezda, je treći ruski modul koji je lansiran u orbitu u julu u 2000. godini. Za razliku od većine američkih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.