Portugalska neopterećenost

Izvor: Politika, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portugalska neopterećenost

Evropskoj uniji nisu potrebne nove države, pogotovo ne nove nestabilne države koje bi proizašle na osnovu nelegalnog i nelegitimnog akta secesije, smatra Slobodan Samardžić

Na dan kada su u američkoj državi Mejn počeli razgovori američkog i ruskog predsednika Džordža Buša i Vladimira Putina, koji će uticati i na budućnosti Kosova i Metohije, Portugalija je preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom i imaće priliku da znatno utiče na kreiranje evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << politike prema ovom pitanju.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić smatra da će portugalsko predsedavanje EU biti prilika da se revidira stav Unije o Ahtisarijevom planu. "Portugalija je neopterećena stavom Sjedinjenih Američkih Država i mnogo je slobodnija da predsedava i posreduje u toj stvari nego neke države koje su ranije predsedavale", naveo je Samardžić.

Povodom početka predsedavanja Portugalije EU, on je u intervjuu Tanjugu rekao da se EU do sada kolebala u toj stvari i mnoge zemlje, pa i one koje su predsedavale, bile su spremne da prihvate stav SAD da treba ići ka nezavisnosti Kosova.

"Evropskoj uniji nisu potrebne nove države, pogotovo ne nove nestabilne države koje bi proizašle na osnovu nelegalnog i nelegitimnog akta secesije. Mi smo sigurni da će Portugalija voditi računa o tome i da će na tom planu i sa tom orijentacijom predsedavati EU i voditi svoju politiku oko Kosova i Metohije", rekao je Samardžić.

Ističući da je neophodno da EU uspostavi jedinstvo oko Kosova i Metohije na planu međunarodnog prava, Povelje UN i Rezolucije 1244, Samardžić je naglasio da je EU potrebno "samo da zauzme stav da su pregovori način kako se rešava problem, da je kompromis cilj tog rešenja i da nema vremenskog ograničenja pregovora".

On je za Betu rekao da bi EU po pitanju Kosova i Metohije trebalo da zauzme stav koji je sličan ruskom. "Ne treba očekivati da će se tako nešto desiti brzo i naglo, ali treba očekivati da će EU evoluirati u pravcu jednog principijelnog i trajnog rešenja za Kosovo i Metohiju".

S druge strane, predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači rekao je juče da će Kosovo, bez obzira na odluku Rusije, dobiti nezavisnost. Kako pišu prištinski mediji, Tači je rekao da je za Kosovo "velika sreća ono što rade SAD i predsednik Džordž Buš za priznavanje realnosti na Kosovu" i izrazio uverenje da će na kraju "SAD i EU ubediti Rusiju da prizna državnost Kosova".

Stav Rusije o statusu Kosova i sastanak američkog i ruskog predsednika poslednjih dana glavna su tema dnevnih listova u Prištini.

--------------------------------------------------------------------------

Samardžić: Buš će shvatiti

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je Tanjugu da očekuje da će ruski predsednik Vladimir Putin "biti i principijelan i ubedljiv u svom stavu da treba nastaviti pregovore i tražiti rešenje koje će zadovoljiti Beograd i Prištinu, da to treba učiniti u okviru međunarodnog prava, Povelje UN i Rezolucije 1244, kao i da ih ne treba uslovljavati".

"Sasvim je moguće da SAD i predsednik Buš shvate i uvaže ove razloge, možda ne tako brzo i tako naglo, ali, u svakom slučaju, dovoljno otvoreno da se započne jedan proces koji će obećati mir na ovom prostoru i koji će obećati principijelno i trajno rešenje problema Kosova i Metohije", zaključio je Samardžić.

B. M.

[objavljeno: 02.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.