Portret bez rama: Bojko Borisov

Izvor: Politika, 23.Feb.2013, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portret bez rama: Bojko Borisov

Bugarski Čak Noris

Vatrogasac, telohranitelj, gradonačelnik glavnog grada pa predsednik vlade – izgleda kao životni put iz bajke o američkom snu, ali na javi se desio na Balkanu, u Bugarskoj. Priča o vrtoglavom usponu sada već bugarskog premijera u ostavci Bojka Borisova, školski je primer komunističke dogme kako je svojim radom moguće dostići neslućene visine na društvenoj lestvici. Naravno, uz pomoć još nekih faktora.

Borisov je rođen 1959. u skromnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << porodici, u banji Bankja kod Sofije. Otac mu je bio vatrogasac, a majka vaspitačica u vrtiću. Od detinjstva je voleo sport, a crni pojas u karateu obezbedio mu je ulaznicu u jedan novi svet. Sem mogućnosti da se profesionalno bavi omiljenim sportom (jedno vreme je bio trener bugarske reprezentacije), kvalifikovao ga je i za mesto telohranitelja i osobu od poverenja Todora Živkova i kasnije Simeona Saks-Koburg-Gota.

„Mačo fazon” momka koji uvek ide po ivici pribavio mu je ogromnu popularnost i nekoliko priznanja za najpopularniju javnu ličnost u Bugarskoj. Nadimci koje je dobio i koji variraju od nežnog Be Be do superherojskog Betmen, koji je zaslužio borbom protiv kriminala za vreme mandata na mestu gradonačelnika Sofije, govore o tome kako ga doživljavaju sunarodnici.

Svojevremeno je internetom kružio šaljivi dokument „Nepoznate činjenice o Bojku Borisovu” gde je premijer prikazan u anegdotama kao pandan čuvenom Čaku Norisu. „Bojko Borisov nije jak kao bik. Bikovi su jaki kao Bojko Borisov”, kaže jedna „činjenica”.

Mit o snazi premijeru je pribavio još jedan u nizu živopisnih nadimaka, pa je tako u narodu često spominjan kao Bate Bojko, po ugledu na pank pesmu „Bate Gojko” posvećenu srpskom glumcu Gojku Mitiću koji se proslavio ulogama i „crvenim vesternima”, filmovima s tematikom Divljeg zapada koji su snimani u Istočnoj Nemačkoj, a koji su u Bugarskoj bili veoma popularni.

Zajednički nadimak sa srpskim glumcem nije jedina stvar koja dovodi Borisova u vezu sa Srbijom. Mediji su ga povezivali i sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, na šta je Borisov odgovorio da je baš on najzaslužniji što je Joca Amsterdam uhapšen i isporučen Holandiji. U žižu srpske javnosti ponovo je dospeo kada je u Bugarskoj, prilikom diplomatske posete, uhapšen pukovnik Vojske Srbije i Crne Gore Čedomir Branković, na osnovu poternice Interpola koju je raspisala Hrvatska. Da je Bate Bojko uvek flertovao sa estradom pokazao je i 2006. kada je u znak zahvalnosti bugarskog naroda odlikovao srpsku folk pevačicu Svetlanu Cecu Ražnatović.

Njegova vlada je preživela pet glasanja o nepoverenju, ali je „pala” pod pritiskom narodnog nezadovoljstva zbog mera štednje i poskupljenja struje. „Mi imamo ponos i čast. Narod nas je doveo na vlast i mi joj danas tu vlast i vraćamo”, poručio je Bojko Borisov u obraćanju parlamentu, kategorično odbijajući bilo kakav angažman u prelaznoj vladi.

Cinici su primetili da je posle meteorskog uspeha morao da padne, ali ipak su brojniji oni koji smatraju da je još rano za njegovo konačno otpisivanje.

Dragan Vukotić

objavljeno: 24.02.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.