Porodice poginulih vikale Bleru: Ti si ubica!

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jan.2010, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice poginulih vikale Bleru: "Ti si ubica!"

Bivši britanski premijer Toni Bler izjavio je u petak uveče pred komisijom koja istražuje rat u Iraku da ne žali zbog svrgavanja Sadama Huseina.

Na pitanje predsedavajućeg istražne komisije da li žali zbog bilo čega, Bler je rekao:

"Osećam odgovornost, ali ne i žaljenje zbog uklanjanja Sadama Huseina."

Blerovi komentari propraćeni su uzvicima "lažov" i "ti si ubica" sa javne galerije, odakle je saslušanje pratila rodbina britanskih vojnika koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su poginuli u ratu.

Nakon što je predsedavajući zatražio mir, Bler je nastavio:

"Smatram da je on bio monstrum i verujem da je ugrožavao ne samo region, nego čitav svet."

Bivši premijer je dodao da veruje da je svet bezbedniji nakon svrgavanja nekadašnjeg iračkog lidera.

Ovom izjavom okončano je celodnevno Blerovo saslušanje tokom kojeg je predstavio dokaze zbog kojih je uveo Britaniju u rat u Iraku 2003. godine.

Ranije tokom dana, članovi komisije ispitivali su Blera o civilnom žrtvama u Iraku nakon invazije pod komandom SAD. Bivši premijer se pozvao na podatke nevladinih organizacija i rekao da je poginulo oko 100 000 civila.

"Ubistva nisu činile koalicione snage. To su radili teroristi, sektaši i to su činili namerno da bi onemogućili napredak koji smo pokušali da ostvarimo", zaključio je Bler.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.