Porodice osuđenih novinarki traže milost od Severne Koreje

Izvor: Blic, Tanjug, 09.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice osuđenih novinarki traže milost od Severne Koreje

Porodice dve američke novinarke, osuđene u Severnoj Koreji na po 12 godina prinudnog rada, obratile su se pismom vlastima u Pjongjangu moleći da oslobode dve žene, jer su zabrinute za njihovo mentalno i fizičko zdravlje.



U zajedničkom pismu porodice dve novinarke upućuju molbu severnokorejskoj vladi da "pokaže samilost i ukaže milost Lori i Juni i dozvoli im da se vrate kućama i svojim porodicama", navodi BBC.

Ističe se pritom da Juna Li ima četvorogodišnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ćerku koja "već pokazuje znake tuge", da Lora Ling ima zdravstvenih problema zbog čira, i da su dve mlade žene već dovoljno propatile u pritvoru od skoro dva meseca.

Juna Li i Lora Ling uhapšene su 17. marta na granici Severne Koreje i Kine, gde su snimale emisiju o izbeglicama za kalifornijsku televiziju "Carent TV". Posle petodnevnog suđenja, u ponedeljak su osuđene na po 12 godina teškog rada u logoru za "prevaspitavanje". Prema nekim izveštajima novinarke su uhapšene na kineskoj strani granice, gde su severnokorejski graničari prešli da bi ih uhvatili.

SAD su najavile da svim mogućim kanalima pokušavaju da isposluju njihovo oslobađanje, ističući da njihov slučaj nema nikakve veze sa severnokorejskim nuklearnim pitanjem zbog koga su odnosi Vašingtona i Pjongjanga veoma zategnuti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pismo Pjongjangu porodica novinarki

Izvor: B92, 09.Jun.2009

Vašington -- Porodice dve američke novinarke osuđene u Severnoj Koreji na po 12 godina prinudnog rada obratile su se pismom vlastima u Pjongjangu moleći da ih oslobode...U zajedničkom pismu porodice dve novinarke upućuju molbu severnokorejskoj vladi da "pokaže samilost i ukaže milost Lori i Juni...

Nastavak na B92...

Severna Koreja Obami stvara glavobolju

Izvor: Deutsche Welle, 09.Jun.2009

U Severnoj Koreji je Vrhovni sud osudio dve američke novinarke na po 12 godina prinudnog rada. One su navodno počinile težak zločin time što su ilegalno ušle u zemlju. SAD su prilično zabrinute i ne samo zbog ove odluke.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.