Poražena Amerika

Izvor: Glas javnosti, 04.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poražena Amerika

Američki ministar odbrane Robert Gejts, koji će taj položaj zadržati i u novoj administraciji, naložio je svojem osoblju da ponovo razmotri zatvaranje pritvornog centra u američkoj bazi Gvantanamo na Kubi, prenosi Glas Amerike.NJegov portparol rekao je da Gejts želi da bude spreman za slučaj da novoizabrani predsednik Barak Obama od njega, po stupanju na predsednički položaj 20. januara, zatraži brzu akciju po tom pitanju.

Vruć krompir

Novoizabrani američki >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << predsednik Obama rekao je da želi zatvoriti pritvorni centar Gvantanamo, ali to je rekao i predsednik Buš, a i ministar obrane Gejts. Predstavnica predsednika Buša Dejna Perino nedavno je upozorila da je to lakše reći nego učiniti:

„Nije tako jednostavno samo reći da ćemo zatvoriti Gvantanamo. Poslednjih nedelja neki od naših kritičara u medijima odjednom su počeli da izjavljuju kako će takva odluka za sledećeg predsednika biti složena i teška.“

Dejnu Perino iritiraju kritičari koji već dugo pozivaju Bušovu administraciju na zatvaranje Gvantanama, ali sad se fokusiraju na to kako će to biti teško učiniti predsedniku Obami. Čak i organizacija za zaštitu ljudskih prava „Amnesti internešnel, koja već dugo traži zatvaranje ovog pritvornog centra, priznaje da će to biti teško. Ministarstvo obrane pustilo je preko 500 zatvorenika iz Gvantanama, ali ih je tamo još uvek oko 250, neki već sedam godina. Oni, u načelu, spadaju u tri kategorije: one čije je puštanje odobreno ali ih nijedna zemlja ne želi primiti, one koji su bili ili će biti optuženi za konkretne zločine, i treću grupu koju opisuje Majkl O’Henlon iz instituta Brukings:

„Još uvek postoji mala grupa zatvorenika za koje smo prilično sigurni da ih treba zadržati, ali ne možemo uveriti čak ni vojne sudije ili porotu da su krivi. To je deo dileme s kojom smo suočeni.“

Američka vojska kaže da ta grupa zatvorenika, možda njih nekoliko desetina, ne može biti izvedena pred sud jer se dokazi protiv njih moraju držati u tajnosti, ili zato što se do dokaza došlo mučenjem, zbog čega se ne mogu koristiti ni na jednom sudu. Ani Mari Brenan iz „Amnesti internešnela“ nema simpatija za taj problem:

„‘Amnesti internešnel’ se protivi preventivnom zatvaranju, kao i proizvoljnom i vremenski neograničenom pritvoru. Naš je stav da bi zatvorenici u Gvantanamu trebalo ili biti oslobođeni i preseljeni ili im treba biti suđeno na nepristrasnom sudu, kao što je američki savezni sud.“

Ali u Beloj kući, gde će predsednik biti odgovoran ako se oslobođeni zatvorenici vrate terorizmu, Dejna Perino kaže da pristup koji „Amnesti internešnel“ zagovara nije realističan:

„Oko sedam odsto zatvorenika koje smo vratili u njihove zemlje porekla ponovo su nas napali. Neke od njih smo ponovo uhapsili. Jednog nismo uspeli ponovo da zarobimo, jer je kao bombaš samoubica ubio 40 osoba u Mosulu.“

Postoji debata među stručnjacima šta učiniti sa zatvorenicima ako novoizabrani predsednik Obama naloži zatvaranje Gvantanama. Funkcioneri iz američkih saveznih država u kojima se nalaze glavni zatvori visoke bezbednosti kažu da ne žele da prime osumnjičene za terorizam.

AUSTRALIJSKO „NE“

SIDNEJ - Australijska vlada ponovila je juče da neće prihvatiti pritvorenike iz američke baze Gvantanamo na Kubi uprkos zahtevima Vašingtona, javljaju agencije.

„Odbijen je zahtev američkih vlasti iz decembra“, izjavila je novinarima zamenica premijera Džulija Gilard i dodala da je američka vlada o tome obaveštena. To je drugi put da Australija odbija američki zahtev.

Ma to se ovi malo veci saveznici uzjogunili (otkazuju poslusnost) ej ljudi ne sekirajte se nacice im se mesto po ovim novonastalim demokratskim NATO-CIA drzavicama od Estonije pa nanize do Bugarske sta se sekirate a moze i Srbija,Hrvatska, Bosna, Albanija pa ce daudju u taj NATO pa u EU.

I ovo je zemlja koja je urlala da su Srpski Bosanci imali concentraione logore za Muslimane (sto se dokazalo da je laz). Nama i nasim Muslimanima je zajednicki neprijatelj jevrejska Amerika. Prava nasa tragedija je da smo se zakrvavili po njenom planu.

Slazem se sa tobom Petre

...zaqsto politicari svuda misle da narod ima dva grama mozga i par godina pamcenja ? zna narod da svaka zemlja ima svoj "Goli Otok " --shodno vremenima i uslovima ...Toga ima odvajkada i bice jos dugo , dugo .

zasto ameri ne prihvate ove svoje heroje pravde,najbolje ce im biti tamo kod njih jer su i oni i stvorili,mozda mogu da im pomognu resavanju njihovih,security problema,

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.