Izvor: Politika, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poraz obesnog tužitelja

Sud u Vašingtonu odbio zahtev da se "gubitak pantalona" obešteti sa 54 miliona dolara Od našeg stalnog dopisnika

Vašington, juna – Porodica južnokorejskih imigranata Čung – bračni par Džin i Su sa sinom Kijem – nasmešena pojavila pred američkom javnošću: prvi put posle dve godine u kojima je važila za "trio izmučenih lica". Najzad su oslobođeni danonoćne more zvane Roj Pirson, mušterije koja ih je muštrala zahtevom da mu kao naknadu za "izgubljene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pantalone" isplate 54 miliona dolara.

Sud u Vašingtonu je najzad "apsurd okončao logikom". Presudio je da je Pirsonov zahtev "totalno neopravdan"...

Drama, koja je praćena kao jedan od najbizarnijih slučajeva američke pravosudne istorije, počela je sasvim bezazleno. Pirson je u radnju Čungovih, maja 2005. godine, na hemijsko čišćenje doneo pantalone od odela. Sutradan, kad je trebalo da ih uzme, rečeno mu je da su se "negde zaturile". Potom su ga vlasnici pozvali i rekli da su ih našli, ali ih je on odbio, tvrdivši da mu nude druge pantalone.

Zatražio je da ga obeštete kupovinom kompletno novog odela koje je platio 1.150 dolara.

Oni su odbili. Onda je on zapretio tužbom, pa su mu Čungovi ponudili namirenje, nekoliko puta, sve do sume od 12.000 dolara.

Međutim, tada je on već skovao mnogo ambiciozniji plan, verovatno osokoljen dobijanjem radnog mesta, posle tri godine nezaposlenosti. Stupivši na dužnost lokalnog sudije za upravne postupke, umislio je da će moći da nastupi kao "branilac prava svih potrošača" i da "do gole kože" odere Čungove.

U tužbi se pozivao na propis grada Vašingtona koji konzumente maksimalno štiti, navodeći da su "davaoci usluga" počinili grubu obmanu kad su kao gesla istakli da posao donosi "garantovano zadovoljstvo" klijenata, dok su njega bacili u nezadovoljstvo...

Posle dvodnevnog procesa i desetodnevnog nijansiranja 27 stranica odluke, sudija Džudit Bartnof je obelodanila očekivanu presudu – kojom se odbija Pirsonov zahtev jer "nijedan razuman potrošač ne može da koristi obećanje o 'garantovanom zadovoljstvu' za nerazumne zahteve". Dodala je da tužilac "nije dokazao tvrdnju da pantalone koje su mu nuđene nisu one koje je predao".

Slučaj ovime još nije sasvim zaključen. Pretpostavlja se da će Pirson

(57) uložiti žalbu. Zasad je prošao prilično jeftino – naloženo mu je da Čungovima nadoknadi sudske troškove koji bi mogli da dostignu sumu od nekoliko hiljada dolara. Branioci optuženih očekuju, kako je izjavio njihov predvodnik Kristofer Mening, da im se isplati honorar od nekih 100.000 dolara, o čemu tek treba da se izjasni sudija Bartnof. Zasad nema nagoveštaja da će Čungovi zatražiti nadoknadu za pretrpljene muke i poslovne gubitke, ali...

Pirson sada ćuti. Ko zna šta smera. Možda je već patentirao scenario za film ili ugovorio knjigu o svojoj tužiteljskoj obesnosti, što su aranžmani kojima bi zgrnuo kapital od kojeg bi lako otplatio predstojeću mu globu i nonšalantno podneo nagovešteni otkaz.

Čungovi su, inače, izjavili da će doskorašnjeg svog progonitelja opet prihvatiti kao "svaku drugu mušteriju".

Na tako nešto ih obavezuje – zakon. Potrošač ostaje svetinja, kakav god da je, osim kad, kao Pirson, pokuša da zloupotrebi prava.

M. Pantelić

[objavljeno: 02.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.