Poprskali devojke kiselinom po licu ispred škole u Avganistanu

Izvor: Blic, 12.Nov.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poprskali devojke kiselinom po licu ispred škole u Avganistanu

Nepoznati napadači na motorima poprskali su jutros kiselinom najmanje 15 devojaka po licu, blizu srednje škole za devojke "Mirvas Nika" u Kandaharu, javila je avganistanska policija, a prenosi BBC.



Napadači su koristili lažne pištolje, a incident se dogodio neposredno nakon bombaškog napada na vladinu zgradu u Kandaharu, u kome je poginulo najmanje šestoro ljudi.

"Išle smo u školu pešice kada su se pojavila dva nepoznata muškarca na motorima. Približili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su nam se i bacilli nam kiselinu pravo u lice", rekla je Atifa (16), jedna od napadnutih učenica. "Želim da pitam vladu zašto ne mogu da nas zaštite. Mi devojke želimo da učimo, ali vlada nam ne pomaže u tome. Hoćemo veću sigurnost".

Lekari su izjavili da su neke devojke nosile islamske feredže, što im je donekle zaštitilo lica.

Dopisnici BBC-a izvestili su da su napadači verovatno bili protivnici obrazovanja žena, međutim portparol talibana odbacio je njihovu umešanost u ovaj napad. Bivša talibanska vlada, koja je svrgnuta 2001, zabranila je ženama da pohađaju škole.

Napadači su, kako je saopštila policija, pobegli odmah nakon napada.

Atifa je rekla da ne zna zašto su ona i druge učenice napadnute.

"Ne znam zašto su to uradili. Kandahar nije sigurno mesto. Ali ne možemo da sedimo u kući, želimo da se školujemo", rekla je ova učenica.

Kako prenosi BBC, ovaj incident šokirao je stanovnike širom Avganistana, a snage NATO u zemlji označile su napad kao kukavički.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.