Poplave u Engleskoj

Izvor: B92, 24.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave u Engleskoj

Poplave u Engleskoj (Fonet)

London -- U srednjem delu Engleske kiša gotovo bez prekida pada već nedeljama i vodostaj reka je najviši u poslednjih 60 godina.

Dok je u Srbiji vrućina najveća od kad se meri temperatura i bukte požari, u delu Engleske poplava ugrožava oblasti u kojima živi više od pola miliona ljudi. Postoji opasnost od širenja zaraznih bolesti, a neka mesta su potpuno evakuisana. Više hiljada ljudi bilo je primorano da napusti domove, a policija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je helikopterima evakuisala nekoliko stotina ljuid iz mesta poptuno odsečenih od sveta.

Ovakva voda se ne pamti od poslednje velike poplave 1947, glavni je komentar britanskih medija.

Spasilačke službe dostavljaju pomoć mnogima od 350 hiljada stanovnika oblasti Glosteršir, od kojih su mnogi potpuno iznenađeni razmerama poplave.

Izvori i vodovodi su zagađeni, pa se više od 900 cisterni i na stotine paketa flaširane vode danas raspoređuje po ugroženoj oblasti. "Postoji rizik da se voda zagadi zbog izlivanja kanalizacije, otpada sa farmi i slično", kaže Najdžel Lajtfut iz Zavoda za zaštitu zdravlja.

"Voda je puna mikrorganizama koji mogu da izazovu razne infekcije i crevne bolesti", kaže on.

Delovi magistralnih puteva i čitavi parkovi su pod vodom. Sve železničke i autobuske linije u ovoj oblasti su u prekidu. Veliki deo srednje zemlje je bez struje, a popravka zbog poplave ide teško i sporo.

Obilne kiše u Britaniji padaju već mesec dana, reke i dalje rastu, a čak i zapadni deo toka Temze, koji je do sada bio miran, na ivici je izlivanja, pa se sprovode preventivne mere.

Britanski meteorolozi upozoravaju da opasnost nije prošla, da više hiljada kuća još nema struju, ni tekuću vodu, a da stanovnici donjeg toka reka u središnjem delu zemlje tek treba da očekuju najviši vodostaj u narednih nekoliko dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.