Izvor: RTS, 23.Sep.2020, 18:31

Popis u Kini – kako popisati više od milijardu stanovnika tokom pandemije

Kina se priprema za popis stanovništva. U uslovima epidemije koronavirusa u Kini će 1. novembra započeti popis oko 1,3 milijarde stanovnika koje će zabeležiti sedam miliona popisivača.
Kineska agencija Sinhua prenosi da će stanovništvo popisivati oko sedam miliona popisivača koji će beležiti imena, brojeve ličnih dokumenata, pol, bračni status, ali i podatke o obrazovanju i zanimanju Kineza.

Osim tradicionalnih načina popisa, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << građani će biti podstaknuti da koriste i mobilne telefone i druge uređaje kako bi prijavili lične i porodične podatke, prenela je Sinhua.
Popis se u Kini sprovodi svakih deset godina. Poslednji popis stanovništva, 2010. godine, otkrio je da se broj stanovnika povećao, a tada su popisom prvi put bili obuhvaćeni i stranci.
Pre deset godina u popisu je učestvovalo 600.000 stranih državljana, a najviše njih je bilo iz Južne Koreje, SAD i Japana.
Pre deset godina zabeležen manji broj dece Popis stanovništva bi trebalo da obezbedi ključne podatke za stvaranje nacionalne politike, informacije koja postaje sve važnija jer je zbog "politike jednog deteta" na popisu 2010. godine zabeleženo 6,2 odsto mlađih od 14 godina u odnosu na prethodni popis, preneo je Si-En-En.
Kina je 2015. godine počela da povlači "politiku jednog deteta", prema kojoj bračnim parovima nije bilo dozvoljeno da imaju više od jednog deteta, zbog čega je manji broj dece postao primetan.

Prošle godine je zabeležen najmanji broj novorođenih od formiranja NR Kine 1949. godine. Više od 250 miliona Kineza je starije od 60 godina, što je više od 18 odsto populacije.
Predviđa se da će 2050. godine stariji od 60 godina u Kini činiti trećinu stanovništva, odnosno 480 miliona ljudi.
Ovogodišnji popis mogao bi da pokaže i smanjenje broja stanovnika, prvi put u poslednjih nekoliko decenija, pa bi Indija uskoro mogla da preuzme od Kine mesto najnaseljenije države na svetu.
Epidemija koronavirusa takođe izaziva zabrinutost u Kini, zbog toga što će se nekoliko miliona popisivača kretati po celoj zemlji. Međutim, broj zaraženih u Kini je poslednjih nedelja je nizak i beleže se samo zaraženi koji dolaze iz inostranstva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.