Izvor: B92, 19.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo smrtna presuda u Libiji

Tripoli, Sofija -- Sud u Tripoliju, u Libiji, ponovo je osudio šestoro medicinskih radnika na smrtnu kaznu za navodno namerno širenje zaraze HIV-om.

Palestinski lekar i pet medicinskih sestara iz Bugarske optuženi su da su u jednoj bolnici u libijskom gradu Bengaziju namerno zarazili 426 dece virusom HIV-a. Jednom su već osuđeni na smrt, međunarodna javnost je protestovala, suđenje je ponovljeno, ali presuda je potvrđena. Za EU presuda je šokantna i neprihvatljiva. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Obrazloženje presude trajalo je samo sedam minuta. Presuda, koju je izrekao predsedavajući sudija Mahmud Havisa, nije konačna i osuđeni imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu, prenosi AP.

Oko 50 zaražene dece je do sada preminulo, a njihove porodice pozdravile su presudu, jer je smatraju jedinom pravednom kaznom.

Prvo suđenje bilo je poništeno pod pritiskom međunarodne zajednice, zbog tvrdnji da nije bilo pravično. Bugarske vlasti tvrde da su deca zaražena zbog nehigijenskih uslova u bolnici, i da su medicinski radnici žrtveni jarci na koje je svaljena krivica za tragediju.

Bugarska i EU odbacuju presudu

Bugarski predsednik i premijer navode da su duboko ozlojeđeni i kategorički odbacuju smrtnu presudu, koju je izrekao libijski sud, navodi se u zajedničkom saopštenju.

"Odlučno osuđujemo i kategorički odbacujemo presudu o smrtnoj kazni", izjavio je predsednik Georgij Parvanov, čitajući novinarima zajedničko saopštenje, koje je sačinio sa premijerom Sergejom Staničevim.

Evropska unija, čija će punopravna članica Bugarska postati 1. januara, takođe traži poništenje sudske odluke.

"Evropska komisija ne može da prihvatu takvu presudu. Sva tela i zemlje članice Unije ozbiljno su zabrinuti zbog osnova za podizanje te optužnice, zbog tretmana optuženih u pritvoru i dužine sudskog procesa", rekao je Johanes Lajtenberger, portparol Evropske komisije.

"Evropska komisija podseća da je Evropska unija protiv smrtne kazne, u bilo kom slučaju, bez obzira na okolnosti. Očekujemo da ova presuda ode na višu sudsku instancu", rekao je on.

Komesar za pravosuđe EU Franko Fratini kaže da je šokiran presudom i skreće pažnju da bi ona mogla da bude ozbiljan problem u odnosima Evropske unije i Libije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.