Ponovo haos u Hongkongu, policija koristi suzavac i gumene metke protiv demonstranata

Izvor: RTS, 12.Jun.2019, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo haos u Hongkongu, policija koristi suzavac i gumene metke protiv demonstranata

Policija je ispalila gumene metke i suzavac na demonstrante u Hongkongu gde se ljutnja zbog novog zakona o ekstradiciji pretvorila u nasilje. Demonstranti su blokirali puteve u okolini zgrada u kojima su smeštene institucije vlasti a policiju su gađali ciglama. Na lice mesta su upućena i ambulantna kola.
Policijski zvaničnici kažu da policija nije imala izbora neko da koristi oružje kako bi zaustavila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << demonstrane. Osudili su nasilje.

"Nema potrebe da povređujete nevine ljude da biste izrazili mišljenje", rekao je policijski zvaničnik.
Jedan mladi demonstrant, koji je nosio crnu masku i rukavice, rekao je za agenciju AFP da oni neće otići sa ulica dok se ne izbore za pravo.
Vlada ne odustaje od zakona koji bi omogućo da osumnjičeni, po jednostavnijoj proceduri budu poslati u Kinu i druge zemlje, da im se sudi. Očekuje se da zakon bude usvojen u konačnom glasanju 20. juna.
Ovo je prvi put da su gumeni meci korišćeni u Hongkongu u poslednjih nekoliko decenija, navodi Bi-Bi-Si.
Protesti su u početku bili mirni a hiljade demonstranata su izašle na ulice pokušavajući da blokiraju ulice u pristup Vladinim zgradama.
Međutim, u sredu su demonstracije eskalirale,

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nasilje na masovnom protestu u Hong Kongu

Izvor: VOA, 12.Jun.2019

Policija u Honk Kongu ispalila je gumene metke i suzavac na demonstrante koji su gađali policajce plastičnim flašama, na protestu protiv zakona kojim se dozvoljava da optuženi u Hong Kongu budu izručeni na suđenje Kini. Desetine hiljada demonstranata okupilo se na najpre mirnom protestu u Hong...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.