Ponešto o strankama

Izvor: Vostok.rs, 01.Jul.2011, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponešto o strankama

01.07.2011. -

Do parlamentarnih izbora ostaje 5 meseci. Leti stranke nameravaju da potroše na doradu predizbornih programa, parola i smišljanje javnih akcija. Pred start jesenje trke važan je izbor socijalnih grupa na koje će se orijentisati političke organizacije. Za sve stranke glavno je pitanje povećanje broja svojih pristalica.

Reanimirano Pravo delo, koje prolazi rebrending, namerava da preuzme zapadno iskustvo, rekao je član Federalnog političkog saveta stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Vjačeslav Smirnov.

Biće liberalizam američkog tipa. Orijentisan na građanina, na ličnost, a ne na nekakve visoke uzvišene ekonomske vrednosti, orijentisan u prvom redu na omladinu i glave porodica. U prvom redu ćemo raditi sa biračima koji ne idu na izbore. Sa biračima koji glasaju time što ne dolaze na izbore, što su apolitični.

Pravedna Rusija ima drugačije zadatke. Mnogi politikolozi nisu uvreni da posle smenjivanja Sergeja Mironova sa družnosti šefa Saveta Federacije i smene rukovodstva stranke, ona može da prože u novu Dumu. Između ostalog sama organizacija je puna optimizma i spremna je da ponudi biračima ne samo nov program, već novu ideologiju, izjavio je predstavnik stranke, politikolog Nikolaj Baranski.

U društvu je tražen novi socijalizam. Socijalizam koji organski spaja u sebi socijalističke i demokratske ideje. To je onaj socijalizam koji je vrlo uspešno realizovan kod naših prvih suseda – Finske, Švedske i Norveške. Zašto se on ne može realizovati kod nas?

Sasvim druga raspoloženja vladaju u redovima komunista. Oni su tradicionalno uvek spremni za boj za birače, ali ukazuju da politička aktivnost stanovništva opada, odaziv na izborima je sve niži, a sama biračka baza se sužava. Komentar člana KRPF Andreja Čupanova.

Rusiji je potreban potres, ideja koja će možda nešto promeniti. Ali svi shvataju da se ništa neće menjati. Sve treba da se menja od glave, i da se menja u glavama.

Pesimizam komunista, izgleda, spremni su da iskoriste njihovi oponenti – Jedinstvena Rusija i LDPR. Poslednji, sudeći po izjavama, spremni su da uključe u svoje redove nacionalistički raspoložene građane. Aktivista LDPR Aleksej Ivanov predstavio je to kao konkurentsku prednost.

Nastavljamo rad po ruskom pitanju. Napravili smo Ruski komitet. LDPR neće ništa menjati u svojoj politici. Tačnije osnovne parole su Dobro Rusima – dobro svima i Zaštitimo Ruse svugde.

A stranka vlasti, očigledno, priprema se za novi trijumf. Predstavnik Jedinstvene Rusije Sergej Kostenko je uveren: oponenti su od starta pogrešno postavili akcente u predizbornoj kampanji.

Faktički sve stranke grade svoj poziv biračima govoreći: Glasaj za mene, jer će u protivnom biti gore. I danas postoji samo jedna politička stranka koja govori: Glasajte za nas i biće bolje. Ja se kategorički ne slažem da omladina ne izlazi na izbore. Omladina ide na izbore, ona nije apolitična, i ne treba sve meriti svojim aršinom. To može da se kaže i povodom lica starijeg doba. Zato i ovde postoji mogućnost za uvećanje naše baze, socijalnu podršku.

Predizborna trka koja se bliži biće složena. Hegemonije Jedinstvene Rusije više nema, nedostatke stranke vlasti priznaje sama vlast. I predstojeći izbori, po prognozama eksperata, mogu vrlo da promene politički raspored i da imaju dalekosežne posledice.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.