Pompeo s premijerom Iraka:  Važno očuvati suverenitet

Izvor: N1 televizija, 01.Sep.2018, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pompeo s premijerom Iraka: Važno očuvati suverenitet

Američki državni sekretar Majk Pompeo razgovarao je telefonom s premijerom i potpredsednikom Iraka kako bi izrazio podršku formiranju "umerene nacionalističke" vlade te zemlje koja će služiti svim Iračanima, saopštio je Stejt department.

Rezultati parlamentarnih izbora u Iraku potvrđeni su pre dve nedelje, ali proces izbora predsednika i premijera u parlamentu komplikuju politička previranja.

Najviše mesta u novom parlamentu, 54 od 329, imaće koalicija koju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << predvodi šiitski lider Muktada al-Sadr, dok će savez vladinih paravojnih jedinica imati 47 mesta.

Pompeo je u razgovoru s premijerom Hajderom al-Abadijem ukazao na "značaj očuvanja iračkog suvereniteta u ovom kritičnom vremenu", izjavila je portparolka Stejt departmenta Heder Nojer.

U razgovoru s potpredsednikom Iraka Ajadom Alavijem, šef američke diplomatije je izrazio nadu da će nova vlada "uključivati sve zajednice i služiti svim Iračanima".

Pompeo je na Tviteru izrazio zabrinutost političkom situacijom u Iraku i naveo da je upravo razgovarao sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za borbu protiv ekstremista Islamske države.

"Formiranje snažne iračke vlade na nacionalnoj osnovi ključno je za trajan poraz Islamske države", tvitovao je Pompeo.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Pompeo: SAD podržavaju formiranje iračke vlade

Izvor: B92, 01.Sep.2018

Vašington -- Američki državni sekretar Majk Pompeo razgovarao je telefonom s premijerom i potpredsednikom Iraka...Pompeo je izrazio podršku formiranju "umerene nacionalističke" vlade te zemlje koja će služiti svim Iračanima, saopštio je Stejt department...Rezultati parlamentarnih izbora u Iraku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.