Pompeo Ukrajini: SAD su vam najveći prijatelj, borićemo se protiv Severnog toka 2

Izvor: Vesti-online.com, 17.Nov.2018, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pompeo Ukrajini: SAD su vam najveći prijatelj, borićemo se protiv "Severnog toka 2"

Američki državni sekretar Majk Pompeo obećao je Ukrajini nastavak zajedničke borbe protiv nemačko-ruskog gasovoda "Severni tok 2".

Kako je rekao, taj gasovod podriva evropsku bezbednost.

- Ukrajina "nema većeg prijatelja od SAD" u borbi protiv "ruske agresije" - rekao je Pompeo tokom jučerašnjeg sastanka sa šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom u Vašingtonu.

- Nastavićemo zajednički >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da radimo na zaustavljanju projekta 'Severni tok 2' koji potcenjuje stratešku i ekonomsku bezbednost Ukrajine i preti da dodatno ugrozi suverenitet evropskih država koje zavise od ruskog gasa - rekao je Pompeo novinarima.

Šef Stejt departmenta je izjavio da SAD ne žele da "evropski prijatelji postanu plen političke i ekonomske manipulacije" koju Rusija pokušava da izvede u Ukrajini. Gasovod "Severni tok 2" će udvostručiti količinu gasa koja iz Rusije stiže u Nemačku, pritom zaobilazeći dada tranzitne zemlje Poljsku i Ukrajinu.

Nemačka tvrdi, uz podršku Francuske i Austrije, da će novi gasovod osigurati stabilniju i jeftiniju isporuku gasa. Pompeo je takođe ponovio i američki stav o nepriznavanju ruskog pripajanja Krima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.